A l'inici d'una setmana decisiva per a la configuració del nou govern d'Espanya, Ciutadans demana 'altura de mires' al Partit Popular: "el que ha de fer és sumar-se al pacte o abstenir-se en la votació per la investidura de Pedro Sánchez". Aquest és el missatge, mimètic, que han repetit tant el president dels taronges, Albert Rivera, com el seu portaveu i responsable de comunicació, Fernando de Páramo, en diferents contactes informatius.

L'argument, ha desenvolupat De Páramo des de la seu de C's a Barcelona, és que Espanya necessita un govern fort i de consens i que tiri endavant un ambiciós programa de reformes "com les que conté el pacte PSOE-C's". De Páramo ha insistit a demanar un últim esforç al PP per no deixar orfes els seus 7 milions de votats i els ha emplaçat a una reunió al límit del rellotge per fer possible l'anhelat govern de gran coalició.

Cospedal ennuvolada

El Partit Popular no ha encaixat l'acord entre C's i PSOE. Al llarg de l'última setmana els seus dirigents han proclamat arengues en contra de les dues formacions i del contingut d'aquest acord. Una de les més viscerals ha estat la secretaria general del PP, María Dolores de Cospedal. La popular assegura que l'acord implica un referèndum encobert a Catalunya.

"El que ha de fer Cospedal és llegir l'acord. Però entenc que al PP estan molt ocupats amb les investigacions policials", ha ironitzat el portaveu taronja. De Páramo ha insitit que, mentre aquest acord sigui vigent, en cap cas hi haurà un referèndum a Catalunya. Un revés també a la socialista Carme Chacón que, recentment, obría la porta a celebrar un referèndum a la quebequesa si els catalans votaven en contra d'una hipotètica reforma constitucional.

Podem, l'acord impossible

Respecte a la possibilitat que Podem i Ciutadans estampin la signatura a favor d'un mateix govern, Ciutadans ha tornat ser taxatiu: "és impossible. El seu programa és legítim però incompatible amb el nostre".