Espanya suspèn en matèria de corrupció i continua per sota de la mitjana europea en percepció d'aquesta xacra. Això és el que es desprèn de l'informe anual de Transparència Internacional, que analitza la percepció ciutadana del grau de corrupció en 180 estats d'arreu del món. Espanya millora quatre punts respecte a l'informe de l'any passat i ascendeix de la posició 41 a la 30, però es manté per sota de la mitjana europea.

Malgrat que els ciutadans perceben Espanya com a menys corrupta respecte al darrer informe, aquest ascens no aconsegueix portar l'estat espanyol a la mitjana europea, de la qual es queda a quatre punts.

Malgrat la millora registrada aquest any, l'informe sosté que el resultat posa en evidència que "la corrupció a Espanya continua sent un problema greu que ha de cridar l'atenció de les autoritats i la societat civil". Transparency International considera que "una economia com l'espanyola, que se situa entre les 15 primeres del món, no hauria d'estar per sota dels 70 punts en l'Índex de Percepció si vol mantenir la seva imatge i la seva competitivitat".

Segons Transparency International, les primeres condemnes sobre diversos escàndols per corrupció, així com la moció de censura com a conseqüència de la sentència del cas Gürtel han tingut un impacte important.

El continent europeu és on els ciutadans perceben menys corrupció, amb Dinamarca, Finlàndia i Suècia com els estats menys corruptes i amb Bulgària, Romania i Hongria com a més corruptes. Dels 20 estats menys corruptes, 14 són a l'Europa Occidental, nou a la Unió Europea.