Ciutadans s'erigeix com

Ciutadans ha mimat una de les seves places fortes, Tarragona, fent-hi parada el segon dia de campanya amb els pesos pesants de la formació, encapçalats per Albert Rivera. Però les seves agrupacions no han pogut correspondre a aquesta consideració.

Al Palau de Congressos, que té un aforament de 800 persones, s’hi han pogut comptar unes 400, incloent militància, diputats al Parlament i candidats a les eleccions d’aquest 20 de desembre de totes les circumscripcions i periodistes. De fet, el cap de llista per Tarragona, Sergio del Campo, ho ha remarcat al seu discurs d’obertura: “Com veus, Albert, les agrupacions de Tarragona ens hem implicat al màxim i som tots aquí”. A Balears, el partit ha aconseguit convocar 1.400 persones segons l'organització.

Abans de començar l’acte, tothom s’ha saludat, tothom es coneixia. Des dels integrants de les llistes fins a l’últim militant. Alguns lluïen el taronja de Ciutadans portant camises, polos, mocadors i bufandes d’aquest color. Els pocs curiosos que hi han assistit, una vintena, s’han situat al final de tot, a una graderia buida. A les primeres files no hi ha faltat bona part del grup parlamentari, diversos integrants de la llista per Barcelona, la de Tarragona i la de Madrid.

Rivera-centrisme

Com és habitual en un míting amb la presència de Rivera, l’acte ha concentrat l’atenció en la seva figura. A la seva entrada ha rebut tots els aplaudiments, salutacions i abraçades, deixant Joan Carles Girauta, cap de llista per Barcelona, i Del Campo totalment de banda, i els discursos dels dos candidats han estat brevíssims per deixar la major part del temps a Rivera. La mateixa cartelleria de campanya a totes les circumscripcions ignora la imatge dels caps de llista en favor de l’hiperlíder.

La fi del “separatisme”

Girauta ha estat l’encarregat d’assotar l’independentisme, tot titllant de “vella política” Esquerra i Convergència, a més de PSOE i PP, per “necessitar constantment un enemic comú”, i ha reivindicat Ciutadans com a adversari de l’independentisme i l'immobilisme: se les ha empescat per comparar Mariano Rajoy amb l’Assemblea Nacional Catalana, als quals ha acusat de voler acabar amb Ciutadans, i ha exclamat: “Per primer cop haig de dir que Artur Mas té raó: si guanya C’s a Catalunya, s’acaba el separatisme!”

“No entrarem en desqualificacions ni en frontismes”, ha anunciat Girauta, que ha donat pas a un Albert Rivera que ha repartit estopa a tort i a dret: a l’independentisme, a PP, a PSOE, a Podemos. No se n’han salvat ni els mitjans estatals de comunicació com ara El País o Televisió Espanyola, als quals han acusat obertament, amb els seus periodistes presents a la sala, de falsejar titulars i d’estar al servei de l’"establishment".

“Salvar el soldat Sánchez”

“Hi ha un pacte a Génova i Ferraz per salvar el sistema bipartidista i el seu pasteleo, ara que superem el PSOE a les enquestes han posat en marxa un pla per salvar el soldat Sánchez”, ha dit Rivera. També ha criticat Pablo Iglesias per defensar un referèndum a Catalunya: “El truc del referèndum només serveix perquè alguns es tapin les vergonyes i per als que volem una Espanya unida no és la solució”.

Govern de “bandes organitzades”

Rivera ha pujat el to al final, en el seu discurs contra la corrupció, que ha atribuït a PP, PSOE i Convergència, i ha reivindicat la victòria de Ciutadans per acabar amb els governs “de bandes organitzades”. També s’ha felicitat pels resultats de la seva formació els darrers anys “després de tot el que hem hagut d’aguantar”. En aquesta línia tant ell com Girauta han repassat una llista de greuges que afirmen que s’han comès contra Ciutadans, entre els quals han inclòs els d’uns mitjans de comunicació, han dit, que els han “ignorat sistemàticament” a Catalunya.