Ciutadans va de davallada. És un fet i sembla que els protagonistes i líders del partit ja no se n'amaguen. Inés Arrimadas i Edmundo Bal, era un tàndem que havia de retornar la formació taronja a la seva esplendor, però que al final ha acabat per convertir-se en una guerra interna per liderar el partit, o el que en queda. Aquesta darrera setmana ha estat, probablement, la més crítica que es recorda en aquesta formació des de fa temps i és que tot va saltar pels aires el cap de setmana passat, quan Edmundo Bal confirmava públicament que es presentaria per liderar el partit i tractar de desbancar a Inés Arrimadas, fent esclatar així un conflicte intern que des de dins el partit afirmen que "veien venir".

El pròxim mes de gener els militants de ciutadans hauran d'escollir un nou o nova líder, i el dia d'avui, sembla que el ventall d'opcions es dividirà entre Bal i Arrimadas. Després que Bal, qui va ser candidat a l'Assemblea de Madrid en els comicis autonòmics de 2021 i ara diputat al Congrés, anunciés que es presentava per desbancar el lideratge d'Arrimadas l'ens intern del partit va fer implosió i la divisió interna es va fer més que evident. Per tractar de reconduir la situació, els dos aparents candidats a liderar el partit a partir de gener es van reunir el passat dilluns al Congrés dels Diputats, on en els darrers dies han mantingut una distància visible entre ells. No s'han ni saludat. Després de la trobada l'entorn de cada un dels implicats feia arribar informacions diferents. Des de la zona d'Arrimadas afirmaven que veien "possible" un pacte per crear una candidatura conjunta, com demana la de Jerez de la Frontera. Des de l'entorn de Bal, però rebaixaven una mica el to i afirmaven que van parlar "del futur del partit", sense especificar si havien trobat punts de convergència o seguien en posicions distants.

La refundació de Ciutadans, incertesa, "traïcions" i sense lideratge

Les eleccions primàries per escollir el nou líder polític del partit seran els dies 9 i 10 de gener, i se celebraran pocs dies abans de l'Assemblea General extraordinària del partit, on es donarà per culminat el procés de refundació en què el partit crearà una nova direcció bicèfala separant el lideratge polític del lideratge intern. Tots dos candidats sembla que aposten per idees ben diferents de cara als comicis interns. Arrimadas, amb el suport de bona part dels dirigents del partit, no sembla disposada a deixar anar la seva posició de líder, i ha proposat a Bal que s'uneixi a la seva candidatura i crear així una llista conjunta. De fet, una gran part dels dirigents de Ciutadans s'han posicionat al costat d'Arrimadas i han interpretat com una "traïció" l'anunci de Bal de cara a les primàries.

Per part seva, Edmundo Bal tampoc sembla disposat a cedir. Després de la reunió al Congrés del passat dilluns es va mostrar més equidistant que Arrimadas, i va assegurar que només havien parlat "del futur del partit". El mateix dilluns, El Español va publicar una entrevista al vicesecretari general del partit on afirmava que "ja és tard per a un pacte amb Arrimadasque s'integri a la meva candidatura". Un Edmundo Bal enrocat en la idea de presentar-se en solitari a les primàries mentre les enquestes auguren uns resultats pèssims que podrien evocar el partit a la desaparició.

Villacís es manté en la distància i demana "unitat"

La vicealcaldessa de Madrid i portaveu de la formació al consistori, Begoña Villacís, també s'ha vist involucrada en el sarau intern del partit. Villacís, però s'ha mantingut més distant i ha afirmat que ella no es presentarà a les primàries per liderar el partit després de la seva refundació. Des de les esferes més altes de la formació han instat a Villacís a ser ella qui agafi les rendes del partit i assumeixi la responsabilitat d'una candidatura "unitària", però la vicealcaldessa de Madrid ha afirmat que la seva feina "és a Madrid" i això ho té "molt clar", desmarcant-se completament d'aquesta opció.

Després d'aquesta frenètica setmana la tensió no ha amainat. L'actual líder del partit ha estat molt dura amb Bal i li ha advertit que no poden "estar amb lluites internes ni anar a una batalla campal". A més, ha acusat el seu número dos i fins ara "fidel escuder" d'haver generat “incertesa i preocupació” i una "enorme sorpresa". També ha afirmat que estaven treballant en aquesta llista d'unitat, just quan el seu portaveu parlamentari va anunciar públicament la seva idea de postular-se com a líder del partit.

Ciutadans busca un líder ferm a la desesperada: també sona Álvarez de Toledo

Des de dins de la cúpula de Ciutadans hi ha qui aposta amb força per Cayetana Álvarez de Toledo, qui està "disgustada" amb el seu partit, el PP. Segons informa El Mundo, cada cop mes veus a l'executiva de Cs es decanten per aprofitar el seu malestar per atreure-la a la formació: "Ens encantaria que vingués". Malgrat tot, les fonts de El Mundo remarquen: "L'acostament existeix, però encara no és orgànic". Si més no, també han apuntat que la mateixa presidenta del partit, Inés Arrimadas, seria favorable a aquest fitxatge: "Li agradaria comptar-hi, però en ferm no hi ha un oferiment". Veus dins del partit es mostren veuen positivament la relació entre les dues de cara a una futura incorporació: "Hi ha admiració, respecte, molta sintonia i moltes coses en comú". Álvarez de Toledo i Arrimadas han coincidit en diverses manifestacions i actes on s'ha mostrat properes i cordials.

 Queda ara la incertesa per veure com gestionaran en els dies vinents i setmanes aquesta guerra interna, que ja ningú no posa esment en amagar, abans que arribin les primàries a Ciutadans, mentre les enquestes els auguren la desaparició o, amb una mica de sort, una representació mínima.