Ciutadans presentarà un recurs d'empara al Tribunal Contitucional perquè considera que s'han vulnerat els seus drets quan se'ls ha negat la possibilitat de demanar a la Mesa la reconsideració de l'admissió de l'esmena transaccional de JxCat i la CUP per avalar Puigdemont sense ratificar la DUI.

A l'inici del ple, Cs ha demanat a la Mesa que es tornés a reunir per considerar la seva petició de reconsiderar l'admissió a tràmit de l'esmena transaccional. Tanmateix, el president del Parlament, Roger Torrent, ha negat aquesta possibilitat perquè s'ha presentat un cop ja havia començat el ple i perquè ha considerat que l'esmena transaccional entra directament al ple sense necessitat que la Mesa l'admeti a tràmit.

Cs, però, assegura que el reglament diu que "la Mesa ha de qualificar i admetre o no tots els textos d'índole parlamentària", per la qual cosa han vist els seus drets vulnerats i han decidit de portar la resolució al TC. 

A més, fonts parlamenàries han explicat que tres membres de la mesa —dos de Cs i un del PSC— han demanat de fer una reunió per admetre a tràmit l'esmena transaccional i que els els lletrats els han donat la raó. Segons Ciutadans, el text pactat entre JxCat i la CUP no es podia admetre a tràmit i sotmetre a votació perquè "fa referència a la legitimitat de l'1 d'octubre".