El grup de Ciutadans al Congrés dels Diputats ha registrat una proposició no de llei per tornar a aplicar l'article 155 de la Constitució a Catalunya. Ciutadans vol que la resta de partits es posicionin i votin si volen instar el govern espanyol a fer el requeriment previ al president de la Generalitat, Quim Torra, un tràmit previ a l'aplicació del 155 i que només pot fer l'executiu.

El president del partit, Albert Rivera, ha explicat que prenen la iniciativa després dels incidents de dilluns. Segons Rivera, el president Torra "va animar els radicals" amb les seves declaracions als CDR i ha fet una crida a "atacar l'Estat" i, per tant, "no queda cap dubte que no garantirà l'aplicació de la Constitució ni el compliment de la llei" a Catalunya. En aquest sentit, Rivera considera que ha de ser l'Estat, a través de l'aplicació del 155, qui "supleixi" Torra.

Ciutadans també ha demanat la compareixença del ministre de Foment, José Luis Ábalos, que ―en la seva funció de secretari general del PSOE― va valorar dilluns els fets a Catalunya i les declaracions de Torra. Volen que expliqui per què va dir que els actes de l'1-O transcorrien "de manera assumible" i posen de manifest que els actes de protesta van "impossibilitar la normalitat de milers de persones".