Les municipals de l'any vinent, en el punt de mira de Ciutadans. I és que el partit taronja comprèn perfectament la necessitat d'obtenir uns bons resultats en aquests comicis, després de la patacada que van ser les eleccions al Parlament del 14F, on la formació va perdre una trentena de diputats, passant de 36 escons als 6 actuals. En l'àmbit local, la situació dels taronges tampoc és exageradament millor, amb menys de 250 regidors, més de mil per sota dels socialistes i a anys llum dels 3.000 que té Esquerra Republicana des del 2019. Però fonts de Ciutadans són optimistes i recorden que són la segona força de l'àmbit constitucionalista, triplicant el Partit Popular, que consideren una formació més aviat residual a Catalunya.

Tenint en compte aquest panorama, els taronges confien a incrementar la seva presència als ajuntaments catalans en solitari, sense haver de recórrer a cap coalició amb els populars o altres grups. Aquesta és, de fet, una qüestió molt actual, i és que fa només unes setmanes va presentar-se a Barcelona el partit Valents, liderat per la diputada del PP al Parlament i regidora de BCN pel Canvi Eva Parera. En la seva presentació, el nou partit va evidenciar la seva voluntat aglutinadora, reivindicant-se com "la UPN catalana", en referència a l'experiència de la Unió del Poble Navarrès, que incorpora tant PP com Cs.

Valents ha incorporat en el seu equip excàrrecs d'altres partits espanyolistes, com els exdiputats taronges Jean Castel i Jorge Soler, i l'exrepresentant popular al Parlament Joan López Alegre, per la qual cosa alguns membres de totes dues formacions han admès recentment el seu nerviosisme davant del nou grup. Però altres fonts de Ciutadans també alerten que Valents podria acabar sent un despropòsit, fragmentant encara més l'unionisme a Catalunya, enlloc d'aglutinar-lo, i augmentant les xifres per al PSC i Vox.

Conveni a Lloret de Mar

Precisament, Ciutadans ja prepara una convenció a finals de febrer amb l'objectiu d'impulsar el partit de cara a les eleccions municipals. La conferència espera reunir més de 300 votants a Lloret de Mar, i comptarà amb la presència dels principals noms, com ara Carlos Carrizosa i Inés Arrimadas. La voluntat és dur a terme una "revigorització" profunda que permeti als taronges convertir-se en l'únic espai útil de l'unionisme a Catalunya, i "rearmar-se" ideològica i comunicativament per tal de garantir l'èxit electoral.

L'acte també servirà per a presentar els líders del partit a escala local, així com mostrar el suport dels pesos pesants cap a aquests representants territorials. Fonts de la formació indiquen que la intenció també és enfortir els membres actuals de l'equip taronja, i no incorporar noms propis de prestigi, com ja va intentar-se el 2019 a Barcelona amb Manuel Valls i que va evidenciar-se com un experiment fallit. Ara bé, el que no es farà públic encara a la convenció seran els noms dels candidats per a les eleccions del 2023, que els taronges volen anunciar alhora a tot el territori espanyol més endavant.