Objectiu 2023. Ciutadans ha situat en el seu punt de mira les eleccions municipals del 2023, on sap que ha d’obtenir uns bons resultats si vol evitar el seu naufragi. És per això que els taronges estan preparant una convenció a finals d’aquest mateix mes amb la intenció d’engegar una “revigorització” del partit a Catalunya i convertir-se així en l’únic “espai útil constitucionalista” en les eleccions locals de l'any vinent. Segons ha avançat EFE, la conferència se celebrarà en el Teatre Municipal de Lloret de Mar, un espai que té una capacitat per a 300 persones, i s’allargarà des del divendres 25 de febrer fins al diumenge 27.

Els taronges són conscients que les eleccions municipals de 2023 seran una “revàlida” a Catalunya, després de l’autèntic fracàs que va experimentar el partit a les darreres eleccions al Parlament (passant de ser-ne la primera força a ser-ne la setena). La seva situació als ajuntaments catalans tampoc és gaire millor: el partit compta actualment amb el lideratge d’un total de zero alcaldies en tot el territori. A Barcelona, a més a més, les darreres eleccions van estar marcades per l’aposta dels taronges per l’exprimer ministre francès Manuel Valls, una jugada que va fracassar al cap de poc temps amb la ruptura del grup municipal.

La importància d’aquesta convenció per a la formació es fa evident en la llista de noms que s'hi deixaran veure. El més destacat, sens dubte, és el de la líder de Ciutadans a escala nacional, Inés Arrimadas, que de segur no ha oblidat el seu passat a Catalunya com a diputada al Parlament. Entre els altres participants, hi haurà també les primeres espases del partit a Catalunya, com Carlos Carrizosa, així com alcaldes i dirigents de Ciutadans de diverses parts de l’Estat espanyol. Més, enllà, s’hi veuran representants de la societat civil i de diverses associacions constitucionalistes, que formaran part dels diversos debats que s’oferiran.

Objectiu: ser la primera força espanyolista

D’aquesta manera, la conferència ha de llançar el “missatge clar” que en el cicle electoral de 2023 els taronges seran l'“opció constitucionalista de més garantia” per solucionar els problemes de la societat. Els regidors tenen per objectiu “rearmar-se” ideològica i comunicativament per tal de garantir l’èxit electoral. A més, la formació considera que estan “molt per damunt” del PP i Vox en representació, estructura i discurs municipalista a Catalunya. Però la intenció no és convertir-se únicament en la principal força espanyolista en territori català, sinó que també retallar distàncies amb el PSC. Per a fer-ho, l’estratègia serà la de sempre: assenyalar els “pactes dels socialistes amb el separatisme”.

Carlos Carrizosa ha remarcat a EFE la necessitat que tenen els taronges d’aconseguir uns bons resultats el 2023. “Els nostres regidors saben de la importància d’aquestes eleccions i saben que a Catalunya tenim un tret distintiu, ja que és el lloc on va néixer la marca”, ha dit. Fins i tot, s’ha atrevit a afirmar que “tothom vol presentar-se” sota la marca de Ciutadans. “La majoria dels nostres regidors saben que les sigles de Cs seran un actiu per presentar-se a les eleccions”, ha explicat.

Nerviosisme per Valents

Les paraules de Carrizosa denoten, sens dubte, el nerviosisme del partit de cara a la força que pugui obtenir en aquestes eleccions municipals Valents, la nova formació política presentada públicament fa només uns dies al Born de Barcelona. El projecte està impulsat per la líder del grup municipal BCN pel Canvi i diputada independent del PP en el Parlament, Eva Parera, i compta ja entre les seves files amb dos exdiputats de Ciutadans. Davant d’aquesta situació Valents incomoda tant els taronges com el Partit Popular, tots dos en hores baixes a Catalunya, i es fa difícil amagar la preocupació per un possible transfuguisme per part de tots dos partits.