Ciutadans no assistirà a la conferència que dilluns oferirà el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al Gran Teatre del Liceu, on defensarà l'indult als líders independentistes condemnats pel referèndum de l'1 d'octubre de 2017. Ho ha anunciat a Twitter el seu líder al Parlament, Carlos Carrizosa, que ha assegurat que Sánchez els vol "utilitzar com a coartada per seguir donant ales al separatisme".

sfgs

El passat dijous la líder del partit, Inés Arrimadas, va dir que els indults van en contra del "sentit majoritari dels espanyols". "Qui es pensi que hi ha normalitat a Catalunya perquè no declaren la independència cada quart d'hora és que no s'ha assabentat de res", va assegurar. I és que segons ella "la normalitat a Catalunya mai s'ha recuperat", perquè avui en dia els "catalans constitucionalistes continuen patint".

D'altra banda, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, considera que "malgrat que alguns ens vulguin fer arribar cants de sirena, nosaltres insistim: l'indult, que és legítim per a qui l'hagi demanat, per a nosaltres no és cap solució sinó al contrari, perquè impedeix que puguem anar a l'arrel del problema, que és un conflicte polític". En un vídeo enviat des de la presó, Cuixart ha refermat que la seva prioritat no és sortir de la presó, "sinó la resolució del conflicte polític". A més, Cuixart es mostra convençut que Europa condemnarà l'Estat espanyol per haver vulnerat drets fonamentals.

Els indults seran parcials

Tot apunta que el govern espanyol aprovarà els indults per als presos polítics aquest dimarts 22 de juny, segons ha avançat El País. Els indults seran parcials (només es perdonarà la pena de presó que queda per complir, però la inhabilitació per a càrrecs públics seguirà vigent) i reversibles (quedaran anul·lats si cometen un delicte penat amb entre tres i cinc anys de presó). 

Segons informa Europa Press, la concessió d'indults als nou condemnats pel Procés obligarà a una reunió dels sis magistrats que conformen la Sala que els va condemnar -excepte Luciano Varela, ja jubilat-, que hauran de realitzar d'ofici una nova liquidació de les condemnes imposades a cada un d'ells en funció de l'abast que tingui el perdó concedit pel govern espanyol.

Imatge principal: líder del grup parlamentari de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa / ACN