Ciutadans ha aixecat el veto a Vox a la Comunitat Madrid després de dues setmanes sense mantenir contacte. Els líders de les dues formacions, Rocío Monasterio (Vox) y Ignacio Aguado (Cs) s'han reunit aquest diumenge per negociar possibles pactes per aconseguir que la presidència no caigui en mans socialistes. Tot això succeeix quan a Barcelona el seu homòleg, Manuel Valls, ja ha anunciat que donaria suport a una investidura de l'alcaldessa Ada Colau

Monasterio y Aguado han confirmat que avui han mantingut una primera reunió per establir contacte i de coneixença entre els dos candidats, però no han aportat més detalls sobre les qüestions tractades. Si Vox no suma els seus vots als del PP i Ciutadans per formar majoria absoluta, la presidència s'escolliria per majoria simple del PSOE. Tanmateix, en aquestes dues setmanes Ciutadans s'ha negat a seure a negociar amb Vox, almenys pel que fa de portes cap enfora. Els populars han pressionat amb força la formació d'Aguado perquè acceptessin parlar amb el partit d'ultradreta i trobar "els punts en comú", però Ciuadans ho havia rebutjat fins ara.

Per la seva banda, Monasterio s'ha mostrat tranquil·la i ha manifestat la seva confiança en que les tres forces s'entendran i aconseguiran arribar a un acord. “En una negociació han de cedir les tres parts, però el primer que s'ha de fer és parlar", ha dit.

Valls, amb Colau

Paral·lelament, a la capital catalana Manuel Valls podria aprovar un govern liderat pels comuns. Colau ha aclarit que "no farà polítiques d'acords ni de pactes amb Valls o Ciutadans" però no descarta ni rebutja acabar sent investida amb els vots d'aquesta formació. "De les posicions del senyor Valls n'és responsable ell", va justificat. 

Però aquest suport als comuns no està absent de polèmica. Aquesta setmana, la portaveu de Ciutadans al Parlament, Lorena Roldán, ja va mostrar el seu rebuig a aquesta situació i va manifestar que estava en contra d'un eventual suport del seu partit a la investidura. 

La candidatura de Barcelona pel Canvi-Cs va obtenir 6 regidors a les eleccions, 3 de Ciutadans i 3 d'independents, entre els quals es troba Valls. Tot i que l'ex primer ministre francès ja va avançar que votaria favorablement, ara, els altres tres regidors han anunciat que el seu vot serà contrari. Tanmateix, això no suposaria cap canvi, ja que amb els tres vots positius sumats als dels socialistes i els comuns Colau ja obtindria prou majoria per governar.