Entendre com funciona el sistema intern de presa de decisions dels comuns és una autèntica prova d'esforç. El partit ha activat els mecanismes per carregar-se de raons en la seva aposta per aturar el desnonament d'Ada Colau de l'alcaldia de Barcelona. O el que és el mateix: perquè ella opti a la reelecció. Una operació que els comuns pretenen que inclogui el PSC i ERC, una missió impossible. És clar que la política catalana ens té acostumats darrerament a girs de guió dignes de les millors sèries. 

El plenari de Barcelona en Comú s'ha pronunciat aquest vespre a favor de la proposta de la cúpula del partit: que Ada Colau presenti la seva candidatura a la investidura de l'alcaldia de Barcelona. Aquest òrgan l'integren uns 2.000 activistes que participen habitual i activament dels espais de debat de l'organització. Seria l'equiparable als militants dels partits convencionals. Des de BeC, però, asseguren que no tenen el cens actualitzat i que no saben ben bé quanta gent hi tenen. A l'assemblea d'aquest vespre, celebrada al Centre Cívic de La Sadeta, hi han participat unes 500 persones. I el resultat ha estat contundent: 457 vots a favor i 27 en contra. És a dir, pràcticament unànime. 

De fet, vista l'eufòria i l'entrada triomfal de l'actual alcaldessa en funcions, en començar, tot feia preveure que no hi hauria sorpreses i que els seus l'empenyerien a intentar mantenir-se al capdavant del govenr municipal. Cal tenir en compte, però, que la consulta no ha entrat en qüestions espinoses. S'ha limitat a demanar si tenint en compte els vetos creuats entre PSC i ERC la millor alternativa per mantenir viva la possibilitat d'un tripartit és que ella sigui l'alcaldessa. Obviant, per tant, que socialistes i republicans ja li han dit que això és impossible es plantegi com es plantegi. No s'hi demanava opinió sobre si és convenient acceptar els vots regalats de la plataforma de Manuel Valls, imprescindibles per sumar una majoria alternativa a Maragall amb el PSC. Ni si veurien bé una aliança amb ERC. 

Els comuns compten encara amb una altra eina per consultar els seus. Es tracta del que anomenen el comú i és el que van emprar quan s'havia de decidir si s'expulsava els socialsites del govern municipal quan aquests van donar suport al 155. Aquest és un espai molt més ampli i divers, reuneix unes 10.000 persones que s'inscriuen al web per votar telemàticament. Ara fa un any i mig van decidir fer fora el PSC pel 155. Aquesta vegada no hi ha cap intenció de consultar-los. Per cert, a la votació d'avui dues absències destacades: Jaume Asens i Gerard Pisarello