Ciudadanos confirma el gir al liberalisme progressista com a forma d'aspirar a ser una "força de govern", en paraules del seu president Albert Rivera. La IV Assemblea General del partit ha tombat l'esmena a la totalitat presentada per un sector de compromissaris catalans que volien mantenir l'etiqueta de "socialisme democràtic" en el seu ideari i fer-la compatible amb la de liberals. La votació ha estat secreta –com aquests demanaven–, però els 50 vots positius a l'esmena no han evitat la demolició dels orígens del partit, front els 142 en contra.

Rivera creu que aquesta aposta servirà perquè el partit s'eixampli al llarg del territori estatal. La convicció l'ha portat a intervenir fins a dues vegades en la ponència de Valors, on ha ridiculitzat els qui es volien mantenir en la socialdemocràcia. Segons fonts internes, ha dit que això era més propi de partits amb vocació "autonòmica". A la porta esgrimia que ells "no eren el PSOE". Fa uns quants dies hauria dit que hi havia qui "s'avergonyia" d'aquest concepte, però la cúpula ho nega. El portaveu a l'Assemblea de Madrid, Ignacio Aguado, ho rematava dient que la socialdemocràcia "és una ideologia del passat".

El polític català confia que existeix un nínxol al centre polític que passa per desvincular-se del Partit Popular. "Defensaré que el partit es defineixi com a progressista per guanyar els conservadors, però també que siguem un partit menys intervencionista" que els socialistes. Això suposa un crit de guerra a Madrid, on la formació taronja es va abstenir perquè governés Cristina Cifuentes, i també Andalusia, on van fer el mateix amb Susana Díaz. 

Un símptoma que hi hauria un nínxol en la dreta política és la posició de l'expresident José María Aznar, qui s'ha queixat sovint de les pujades d'impostos de l'executiu de Mariano Rajoy. Les recents cessions al PSOE –salari mínim, pobresa energètica– han portat inclús alguns opinadors a ironitzar sobre un presumpte gir a l'esquerra de Rajoy. Aquest motiu també alimentava recentment els rumors sobre la creació d'un nou partit d'Aznar.

Rivera ho duia tot lligat per evitar de veure's qüestionat. L'esmena a la totalitat sobre socialdemocràcia ha estat vençuda amb el 75%, cosa que s'esperava perquè el partit taronja va canviar els estatuts al novembre per garantir primàries abans de l'assemblea. España Ciudadana, la seva candidatura, va vèncer amb més del 70% dels vots, fet que li garanteix que, dels 570 compromissaris que s'havien d'aplegar a la cita, en tingués 337 de favorables. 

El gir portarà cua a Catalunya. Dels 53 representants catalans, 27 volien mantenir-se fidels als orígens, després que la candidatura Mejor Unidos vencés, amb el 51% dels vots en la ronda prèvia en territori català, els altres 26. Els primers al·legaven els èxits aconseguits, com ara passar del cinturó roig del PSC al cinturó taronja. És el programa que va ajudar a elaborar el catedràtic Francesc de Carreras, que ja no es troba entre les files taronges.

L'exdiputat del Parlament Jordi Cañas s'havia aliniat amb ells, però després de la votació buscava tancar files amb la cúpula de Rivera. "Ha guanyat en [Juan Carlos] Girauta perquè és millor", ha afirmat amb to afectiu. "Portem deu anys i seguirem amb força. Només volíem que ens reconeguessin d’on venim. De fet, és el mateix, perquè defensem el social-liberalisme, que és un entremig entre liberalisme progressista i socialdemocràcia. No hi havia una gran diferència", ha conclòs.

Inés Arrimadas queda en una situació dubtosa, perquè ERC comença a ocupar la centralitat política catalana, dins d'un espectre desplaçat cap a l'esquerra pels Comuns, la CUP i el PSC, i amb la hipòtesi que el PDeCAT –encara en procés de refundació– basculi cap al social-liberalisme. Arrimadas pot perdre vots en aquest espai perquè se'ls disputa amb els Comuns en la corona metropolitana. Contràriament, li'n pot fer guanyar d'altres en l'antic catalanisme convergent, de tall conservador i liberal.

Suárez i entrar a governs

L'Assemblea General ha tombat una esmena a la totalitat que proposava entrar a governs "mica en mica" i una altra de parcial que ho deia "immediatament". S'ha secundat la idea de Rivera que és millor que els càrrecs públics de Ciutadans vagin agafant experiència en les institucions i esperin al següent cicle electoral –2019 en el cas dels comicis autonòmics i municipals– per participar en governs de coalició. Això té una lectura també per a la legislatura de Rajoy, on la formació taronja podria aspirar a ministeri a partir d'aquesta data o en cas d'eleccions.

En aquest ordre de qüestions també s'ha permès que es pugui seguir citant a Adolfo Suárez, ja que alguns sectors del partit creien que calia deixar de fer-ho.