El president de Ciudadanos, Albert Rivera, ha fet de la necessitat virtut i ha assegurat aquesta nit que el seu partit ha fet "història" en entrar amb 40 diputats al Congrés, que el converteix en "eix d'una nova transició". Amb aquesta elecció, ha dit, "comença tot". El partit taronja, tanmateix, no ha cobert les seves expectatives: de passar el PSOE i Podemos i guanyar el segon lloc per convertir-se en la frontissa que decideix cap a quin costat s'obre la porta: a la dreta amb el PP o a l'esquerra amb el PSOE.

C's ha obtingut 40 diputats, xifra amb la qual no en té prou cap dels seus previsibles aliats per fer govern. El partit emergent no suma per fer o desfer i, sense aquesta dinàmica, C's amb prou feines pot recolzar la narrativa centrista que ha volgut donar-se en campanya.

Centre i extrems

Rivera ha comparegut a l'Hotel Eurobuilding, escenari de les victòries de l'UCD d'Adolfo Suárez, i ha defensat aquest relat. Ha assegurat que s'ha confirmat que el seu partit ocupa el "nou centre polític" i que des d'aquest centre seran els "dipositaris de la gent de bona fe que vol que Espanya torni a ser decent".

"Estic convençut que des del nou centre podrem dialogar amb els altres, des dels extrems és molt difícil", ha dit, tot assegurant que no els cauran els anells per parlar amb qui pensa diferent".

En clara al·lusió a Podemos, ha dit que només ells, "amb només un projecte, sense plataformes, sense cercles, sense coalicions amb separatistes, no a qualsevol preu, amb un partit, amb un projecte comú per a Espanya, pot dirigir sens dubte el rumb del futur d'aquest país".

Rivera ha reiterat els punts del seu programa que considera irrenunciables: canviar la Llei electoral, un pacte per a l'educació, canviar el sistema laboral i despolititzar la justícia.

El líder taronja ha estat interromput en diverses ocasions pel crit de "Jo sóc espanyol!", i fins i tot "President!"