Citizen Lab, el laboratori de la Universitat de Toronto, no va ser l'únic organisme en verificar que els mòbils d'alguns líders independentistes (com a mínim 65) van ser infectats amb el programari Pegasus per espiar-los. També ho va fer Amnistia Internacional, que de manera independent va examinar una mostra dels "aparells de les víctimes i emprant la seva metodologia forense diferent, també va determinar que hi havia proves d'infeccions amb Pegasus". Qui pronuncia aquestes paraules és Ronald Deibert, director de Citizen Lab, l'entitat que va estudiar la infecció dels mòbils dels líders independentistes del CatalanGate que va acabar publicant The New Yorker. A més, ha defensat que els mètodes que s'han utilitzat en l'informe sobre l'espionatge provenen dels enfocaments que han fet servir en anteriors documents sobre abusos amb Pegasus a altres països d'arreu del món, des d'El Salvador a Jordània, segons ha explicat en declaracions a Europa Press. 

Espiats i investigadors 

Per altra banda, Deibert ha aprofitat l'ocasió per justificar-se davant les crítiques que ha rebut pel fet que Elies Campo hagi format part del mateix equip d'investigació, quan alhora va ser un dels 65 afectats per l'espionatge. Entre aquests hi ha polítics, periodistes, advocats i líders independentistes, a banda de persones del seu entorn. Sobre aquest fet, que ha estat mal vist des d'alguns sectors, el director del laboratori ha assenyalat que és freqüent que persones que han estat afectades amb un programari d'espionatge com Pegasus col·laborin amb les investigacions. 

A més, ha volgut aclarir que la investigació sobre aquests atacs amb Pegasus al moviment independentista va començar el 2019, quan Whatsapp els va demanar ajuda per contactar amb objectius d'aquest servei de l'empresa NSO relacionats amb la bretxa de seguretat a l'aplicació de missatgeria durant aquella època.

El cas d'Elies Campo 

El director de Citzen Lab ha aprofundit en el cas de Elies Campos, per intentar esborrar qualsevol mena de dubte sobre el seu paper. Així ha detallat que va ser nomenat investigador l'1 de febrer d'aquest 2022 per ajudar-los en la tasca d'investigar víctimes potencials, per fer entrevistes i anàlisi. Abans, ja havia treballat ajudant en la investigació del laboratori a Catalunya des de juliol del 2020, segons Deibert. En aquest sentit, ha reiterat que "és freqüent que Citizen Lab empri investigadors i col·laboradors voluntaris a regions i països afectats per aquesta mena d'abusos amb 'spyware' que investiguem i, en el passat, ja hem tingut col·legues que han estat objectius d'espionatge".