Són moltes les enquestes que preveuen una possible majoria del PP i l'extrema dreta de Vox. El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), en canvi, continua sense veure-ho possible. En canvi, l'enquesta flash feta pública aquest dilluns, en la recta final de la campanya, situa el PSOE com a guanyador i converteix en decisius els partits petits com la Unió del Poble Lleonés (UPL) o candidatures com Soria Ya o Por Ávila. També manté Ciutadans en vida, que ha declinat tornar a formar govern amb els populars després de la seva sortida abrupta de la Junta. El sondeig va ser fet entre els dies 27 de gener i 2 de febrer sobre una mostra de 4.000 entrevistats.

Segons aquesta enquesta, les eleccions les guanyaria el PSOE de Luis Tudanca, amb una intenció de vot del 301,1% i una forquilla entre 29 i 34 escons, molt similar a l'anterior baròmetre. Tudanca també va guanyar a les eleccions del 2019 però no va poder governar. El segueix de molt a prop l'actual president castellanolleonés, Alfonso Fernández Mañueco (PP), amb un 29,7% dels vots i entre 24 i 30 procuradors (un més dels que té ara per la banda alta). Tots dos candidats baixarien respecte de l'últim sondeig. Per darrere se situarien Vox, que es consolidaria amb 8-9 parlamentaris; Ciutadans, amb entre dos i cinc, i Unidas Podemos, amb entre dos i quatre.

Però també tindrien un paper clau les formacions petites. La formació lleonesista UPL, que defensa la separació de Castella, podria repetir el seu millor resultat històric, amb entre dos i tres procuradors a les Corts. S'hi sumarien altres petites candidatures a les quals el CIS otorga representació: són Soria Ya, vinculada amb l'Espanya Buidada, amb 2-3 escons, i Por Ávila, amb un o dos diputats.

La majoria a les Corts de Castella i Lleó se situa en 41 escons. En aquest context, cap dels dos blocs sumaria en solitari. El bloc de la dreta i l'extrema dreta (el PP i Vox sense Cs, que se'n desmarca) sumaria entre 32 i 39 escons. I el bloc de l'esquerra, del PSOE i Unidas Podemos, entre 31 i 38 escons. La clau, doncs, la podrien tenir Ciutadans i les formacions petites.

Pel que fa a les preferències per a ser president de Castella i Lleó, la primera opció és el socialista Luis Tudanca, amb el 23,2% dels enquestats. Per darrere se situen l’actual president, el popular Alfonso Fernández Mañueco (20,7%); el candidat de Ciutadans, Francisco Igea (4,7%), i el d’Unidas Podemos, Pablo Fernández (3,9%).

Les altres enquestes

La premsa també va plena de demoscòpia. Si aquest diumenge les enquestes sobre les eleccions de Castella i Lleó ja vaticinaven un Vox a l'alça, els sondejos d'aquest dilluns segueixen donant la mateixa mala notícia: l'extrema dreta guanya poder a Castella i Lleó. Els diaris ABCEl País i La Razón publiquen enquestes sobre els comicis i tots coincideixen a destacar que el PP baixa, tot i seguir sent la primera força, tot i que necessitaria el suport de Vox per governar. També vaticinen que Ciutadans gairebé desapareixeria.