En cas de repetició electoral per fracàs de la investidura, el gran guanyador seria Pedro Sánchez. Així es desprèn de l'últim baròmetre del CIS, fet públic aquest dimecres, segons el qual els socialistes arrasarien a les urnes amb gairebé el 40% dels vots. En tindria prou per governar amb Unidas Podemos, que no obstant això hi sortiria perdent i molt en poder negociador. També sumaria en solitari amb Ciutadans. Justament Albert Rivera seria l'altre guanyador. Segons l'enquesta, aconseguiria l'anhelat sorpasso al PP. 

Aquest sondeig arriba en les setmanes prèvies al debat d'investidura, convocat pel 22 i 23 de juliol, mentre Pedro Sánchez tracta d'aconseguir els suports dels quals encara no disposa. Els cants de sirena d'una investidura fallida, però també d'una hipotètica repetició electoral, ja fa dies que sonen entre passadissos. Els resultats demoscòpics enforteixen el candidat socialista, que no vol cedir davant el govern de coalició proposat per Pablo Iglesias.

Així, segons el CIS, el PSOE arribaria en primera posició destacada, amb el 39,5% d'intenció de vot, onze punts per sobre dels resultats de les eleccions generals del 28-A. La segona força, a molta distància --gairebé 24 punts--, seria Ciutadans, que es mantindria en el mateix percentatge que als anteriors comicis. Per darrere se situarien el PP, amb el 13,7%, i Unidas Podemos i les seves confluències, amb el 12,7%. Per la seva part, l'extrema dreta de Vox patiria la caiguda més gran, quedant-se amb en el 5,1%, perdent més de la meitat dels suports del 28 d'abril.

 

Pel que fa als partits independentistes, ERC continuaria guanyant la batalla particular amb JxCat, amb una intenció de vot al conjunt de l’Estat de 3,9% contra 1,2%.

El PSOE es beneficia de Podemos i Cs

Pel que fa a la fidelitat del vot, els socialistes també hi sortirien guanyant. Només l’1% dels votants del PSOE votarien “per un partit diferent” en cas que hi hagués eleccions avui. En canvi, ho farien fins al 8,8% dels votants de Vox, el 6,4% d’Unidas Podemos i el 5,4% de Ciutadans. Pel que fa als votants de Vox que l’abandonen, el 80% se n’aniria al PP i el 20% a Ciutadans. Pel que fa als d’Unidas Podemos, el 70,6% se n’aniria al PSOE. I pel que fa a Ciutadans, el 52,6% marxaria als socialistes i el 26,3% al PP.

Sánchez, el més ben valorat

Com ja és costum en els baròmetres, cap dels líders polítics espanyols aprova en la valoració que fan els ciutadans. Però el qui més s’hi apropa és justament el candidat a la investidura, Pedro Sánchez, amb una nota de 4,8. Per darrere se situen Albert Rivera (3,8), Alberto Garzón (3,7), Pablo Iglesias i Pablo Casado (3,4) i, en última posició, Santiago Abascal (2,6). Sobre qui preferirien que fos el president del govern espanyol, Sánchez és l’opció del 37% i “cap d’ells” la del 18,3%.

La descentralització s’imposa al centralisme

Preguntats sobre l’organització territorial, la majoria d’enquestats se situen en les opcions de descentralització. El 43,3% prefereix un Estat autonòmic com l’actual, el 12% “un Estat en el qual les comunitats autònomes tinguin major autonomia que en l’actualitat” i el 7,9% “un Estat en el qual es reconegués a les comunitats autònomes la possibilitat de convertir-se en Estats independents”. A l’altra banda, el 15,9% aposta per la supressió de les comunitats i el 13% per la reducció de competències autonòmiques.

Atur, principal preocupació

Pel que fa als problemes dels ciutadans, l’atur continua en primera posició amb un 62,5% de les respostes. En segon lloc s'hi troba la classe política, amb el 32,1% de les respostes, i en tercer lloc els problemes econòmics, amb el 25,4%. La independència de Catalunya només preocupa un 9,9% dels enquestats.