Ja hi ha data per al primer debat d'investidura: començarà el 22 de juliol a les dotze del migdia. Així ho ha traslladat des de Brussel·les el candidat Pedro Sánchez en una conversa telefònica amb la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que ha comunicat oficialment la decisió. Si no s'aconseguís l'investidura en el termini de dos mesos després de la primera votació, es dissoldrien les Corts per a una repetició electoral, que en aquest cas tindria lloc el 10 de novembre. En aquests moments, el presidenciable socialista només té el vot del diputat del PRC, però encara li falten els  d'Unidas Podemos, el PNB i Compromís i l'abstenció d'ERC.

D'aquesta manera, el debat d'investidura començarà el dilluns 22 de juliol i el dimarts 23 de juliol tindrà lloc la primera votació, que requereix de majoria absoluta, que no és plausible que aconsegueixi Sánchez. En cas que es perdi, com estableix l'article 99 de la Constitució, al cap de 48 hores, el dijous 25 de juliol, tindrà lloc la segona votació, on cal majoria simple, més sí que no, uns suports que el candidat a la investidura tampoc no disposa en aquest moments.

Segons la disposició addicional setena de la LOREG, des de la primera votació, que tindrà lloc el 23 juliol, començarà a comptar el termini de dos mesos, que s'esgota el 23 de setembre. Si durant aquests dos mesos no s'aconsegueix investir cap candidat, la llei electoral estableix que les eleccions han de celebrar-se 47 dies després de la dissolució de les Corts, que en aquest cas és el diumenge 10 de novembre.

El debat del dilluns 22 començarà amb una intervenció del candidat a la investidura, sense límit de temps, per exposar el seu programa de govern i sol·licitar la confiança de la cambra. Després d’aquest, després d’una interrupció, intervindrà un representant de cada grup parlamentari, per un temps de 30 minuts. El candidat té dret a fer ús de la paraula sempre que ho cregui oportú. Si respon individualment a un dels intervinents, aquest tindrà dret a 10 minuts de rèplica. Si ho fa globalment, tots els grups tindran dret a deu minuts.

Encara sense suports

La majoria absoluta està en 176, i no hi arriba a través de cap fórmula plausible, i la simple en més  que no. Ara per ara, només té 124 escons lligats: 123 del PSOE i 1 del Partit Regionalista de Cantàbria (PRC). Li falten els d’Unidas Podemos (42), el seu principal soci, amb qui les negociacions estan encallades per la fórmula de govern. Però també li falten els vots el PNB (6), Compromís (1) i com a mínim les abstencions d'ERC i EH Bildu (que han acordat votar en el mateix sentit). Durant les últimes setmanes, els socialistes han insistit de presentar-se amb o sense els suports, pressionant el PP i sobretot Ciutadans perquè facilitin la investidura amb una abstenció.