La preocupació per la independència de Catalunya ha caigut gairebé vint punts des del referèndum de l'1-O en passar de ser esmentat a l'octubre per un 29% dels ciutadans com un dels tres principals problemes del país, a un 11,3 per cent al baròmetre del CIS del mes de febrer passat.

No obstant això, l'atur repeteix com a principal problema amb un 65,5%, seguit de la corrupció i el frau, que torna a despuntar i passa del 35,1 de gener al 38,7 de l'últim baròmetre.

Aquesta enquesta, difosa coincidint amb el Dia de la Dona, revela una escassa preocupació per la violència contra les dones, només citada pel 2,4%, dos punts menys que al gener, mentre que només el 0,5 per cent dels enquestats esmenta "els problemes relacionats amb la dona" com a principal preocupació.

Pensions i política

Per contra, les pensions pugen tres punts i ja se situen entre les deu principals preocupacions dels ciutadans, esmentades per un 8% dels enquestats, el seu registre més important en més de 30 anys, des de maig de 1985, quan va arribar a l'11,7%. I això, malgrat que el treball de camp de l'enquesta es va realitzar entre l'1 i 14 de febrer, dies abans de les massives manifestacions de pensionistes a tot Espanya.

Després de l'atur i la corrupció, el tercer problema per als espanyols són "els polítics", esmentats pel 24,2% dels enquestats, seguit de "els problemes econòmics" que baixen a un 21,8% -23,0 al gener- i "la sanitat", la preocupació de la qual augmenta des del 9,9 de l'enquesta passada, a un 12,7%.

La independència de Catalunya continua el seu camí descendent i ha passat del 14,9% al gener i un cinquè lloc en la llista de preocupació, al sisè lloc amb l'11,3%. Es manté la percepció negativa de la situació política, esmentada com a "dolenta o molt dolenta" pel 70,4%, una dècima menys que al gener; la qualifiquen de "regular" el 22,4% i pugen lleugerament els que la veuen com a "bona o molt bona", el 3,6% davant el 2,9 de gener.

Per contra, són pessimistes de cara al futur perquè només un 13,3% dels enquestats creu que d'aquí a un any la situació política millorarà i un 26,2% vaticina que anirà a pitjor, quan al gener pensava així el 24,5%.