El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) ha deixat de publicar l'opinió de la ciutadania sobre l'exèrcit espanyol. L'organisme tenia per costum publicar cada dos anys una enquesta sobre les forces armades, però la que s'havia de publicar la tardor de 2019 ja no va aparèixer.

Després de cinc anys sense preguntar l'opinió de la ciutadania sobre la monarquia, ara el CIS obvia publicar la valoració sobre l'exèrcit i, en declaracions al Confidencial Digital, l'organisme presidit per José Félix Tezanos no ha volgut justificar aquesta decisió.

Les últimes valoracions sobre l'Exèrcit

El primer estudi del CIS amb l'exèrcit com a protagonista es va publicar el 1997 i fins el 2000 es va publicar de forma anual. A partir del 2005, però, va passar-se a publicar cada dos anys fins ara. L'últim estudi monogràfic sobre l'institució militar va aparèixer la tardor del 2017, i per això la següent edició estava prevista a finals del 2019 seguint les pautes temporals fixes que solen utilitzar-se en els estudis sociològics.

En aquests estudis monogràfics, el CIS preguntava als enquestats sobre la percepció de la utilitat de les forces armades, així com la justificació de certes accions militars. L'última enquesta obria amb preguntes sobre els sentiments dels enquestats respecte Espanya, la bandera o l'himne, i després passava a recollir les valoracions sobre la institució militar.

exercit coronavirus logroño efe

Desplegament de l'exèrcit pel coronavirus a Logroño. / EFE

Pel que fa a les emocions per actes militars, un 31,7% van respondre que no sentien res en especial, i un 36,6% que l'exèrcit espanyol havia contribuït poc o res al prestigi internacional de l'estat. Tot i això, un 49,6% sí que va expressar una bona opinió sobre la institució militar.

Cinc anys sense preguntar sobre el rei

Les notes que la ciutadania expressava sobre la monarquia eren molt més baixes que la valoració de l'exèrcit de l'últim estudi. Les últimes tres notes de la Corona, d'1 a 10, van ser aquestes: abril 2013: 3,68 / abril 2014: 3,73 / abril 2015: 4,34. L'última ja amb Felip VI va ser millor que la del rei emèrit, però a seguir suspenent.

DL u092155 137La família reial el dia de les forces armades. / GTRES

El baròmetre del CIS es publica mensualment, però la pregunta per la valoració de la monarquia era anual fins que, a partir del 2015, es va deixar de fer.