La imatge del cap de l'Estat segueix qüestionada. Des de la pífia conjunta de Moncloa i Zarzuela d'enviar Felip VI a representar Espanya al fòrum econòmic de Davos sense ser un càrrec electe, fet que va ser qualificat de "vergonya nacional", les sospites sobre el paper de la Corona segueixen creixent. Rajoy té la solució per la mala imatge de la monarquia: no preguntar per la imatge de la monarquia. Sembla un travallengua habitual del president espanyol però li està sortint bé. El CIS és l'enquesta més important que es fa a Espanya, i es paga amb diners dels ciutadans. Però l'organisme és lliure de preguntar el que vol i des que els espanyols suspenien repetidament Joan Carles I i, després de l'abdicació, Felip VI seguia suspenent ja no s'ha tornat a preguntar mai més. I d'això en fa 3 anys.

rei felip GTRES

GTRES

Les enquestes del CIS són mensuals i la pregunta per la valoració de la monarquia era anual. Les últimes tres notes de la Corona, d'1 a 10, van ser aquestes: abril 2013: 3,68 / abril 2014: 3,73 / abril 2015: 4,34. L'última ja amb el fill al tron va millorar la del pare però no gaire. Va seguir suspenent. Aleshores algú va decidir que el CIS ja no preguntaria més sobre la monarquia. El Centre d'Investigacions Sociològiques depèn d'un ministeri, el de Presidència i Administracions Públiques. La seva titular és, oh sorpresa, Soraya Sáenz de Santamaría. Des d'abril de 2015 han passat 33 mesos, 33 enquestes perdudes pel que fa a saber què n'opina Espanya del rei. El secret de les enquestes sempre és el mateix: la clau no és què ens deixen respondre sinó què es pregunta. Una del tipus "Què preferix: monarquia o república?" es farà quan Soraya opti a presidenta de la República.

soraya rei felip gtres

GTRES

Mentrestant Zarzuela malda per millorar la imatge del rei mostrant com xarrupa sopa o lliurant medalles de les Belles Arts a Màlaga a ballarins de flamenc i toreros. El Juli, Rafael Amargo i José Coronado han rebut el guardó. L'actor ha contribuït a una imatge amable del rei iniciant el seu discurs amb la frase "Me llena de orgullo y satisfacción..." atribuïda al rei emèrit en els seus discursos de Nadal. Els actors segueixen en l'estela dels Goya: zero compromís amb la situació política i riure-li les gràcies al sistema. Entre el públic aplaudien Toñi Moreno, Nuria Fergó i María del Monte

premiats belles arts  GTRES

GTRES

Mentrestant el CIS, 2500 enquestes mensuals pagades per vostè, no fa ni una pregunta en 3 anys sobre el càrrec públic vitalici més ben remunerat. A l'enquesta del gener feta pública fa poques hores la pregunta 27 diu ¿Con qué frecuencia asiste usted a misa? Això és el que interessa a Soraya.