El Tribunal Constitucional (TC) ha fet valer la majoria progressista – set a favor i quatre en contra - per avalar la llei de l’avortament i rebutjar el recurs que el Partit Popular (PP) va interposar el 2010. Segons fonts del tribunal, el redactor de la ponència, el magistrat conservador Enrique Arnaldo, ha rebutjat redactar el nou text d’acord als arguments de la majoria. Ara el ple ha decidit que la vicepresidenta progressista Inmaculada Montalbán redacti la nova resolució, que donarà per bona la norma que va aprovar José Luis Rodríguez Zapatero incloent el sistema de terminis.

D’aquesta manera, el TC aposta perquè, amb el nou es redactat, es deixin intactes els drets de les dones i s'avali totalment la llei de 2010, que ara s'està reformant gràcies a una iniciativa de la ministra d'Igualtat, Irene Montero. Segons apunta la Cadena SER, la majoria ha rebutjat el text d’Arnaldo, vinculat al Partit Popular, perquè inclou frases extretes d’altres sentències que s’apropen a l’argumentari antiavortista. Com per exemple que “la interrupció de l’embaràs no és un dret exclusiu de la dona” o que “la vida comença amb la gestació”.

La ponència retirada d’Arnaldo sobre el sistema de terminis

El projecte de sentència d’Arnaldo blindava gairebé tota la llei de l’avortament, n’avalava la implantació del sistema de terminis, i tan sols plantejava la inconstitucionalitat de l’article 17 perquè considerava que no garantia suficientment que hi hagués un consentiment informat previ per part de la dona que interromp l’embaràs. Ara bé, l’esborrany no es pronunciava sobre els articles relatius a l’avortament en menors d’edat, que és l’aspecte que va modificar el govern del PP el 2015.

Segons la llei de Zapatero, un embaràs es pot interrompre lliurement durant les primeres 14 setmanes sempre que s’informi a la sol·licitant dels drets, prestacions i ajudes de suport a la maternitat. S’han d’esperar tres dies des del moment en què es lliura la documentació fins que es procedeix a l’avortament. Entre les 14 i les 22 setmanes l’avortament està permès previ diagnòstic mèdic que es justifiqui en base a malformacions amb el fetus o malaltia greu de l’embarassada. A partir de les 22 setmanes només es pot permetre la interrupció quan hi hagi anomalies incompatibles amb la vida o es detecti una malaltia greu o incurable en el moment del diagnòstic.

Una setmana d’obstacles

El recurs, paralitzat des de fa 13 anys per la divisió instal·lada al TC, ha saltat diversos entrebancs aquesta setmana. Aquest dimecres el ple va rebutjar que quedessin apartats quatre magistrats que van participar en la tramitació de la norma, cosa que els permet tenir el quòrum mínim per fer-ne una deliberació. Van dir ‘no’ a les recusacions contra el president Cándido Conde-Pumpido i Juan Carlos Campo, Inmaculada Montalbán i Concepción Espejel per falta de legitimitat dels cinc exdiputats que ho van proposar, entre ells l’exministre Frederico Trillo.

La sessió plenària va arrencar el dimarts i va impedir que, d’entrada, la conservadora Espejel s’abstingués en la discussió. Ella mateixa ho havia demanat perquè era membre del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que va emetre un informe sobre la llei aprovada pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero. El TC va considerar que en podia pendre part perquè ja “fa més de 12 anys” que el CGPJ va redactar aquell text jurídic que, segons va detallar, no va suposar l’aprovació de cap dictamen i que el seu contingut no es va enviar al govern espanyol.