Un 55,2% dels ciutadans preferiria esperar a conèixer els efectes de la vacuna de la Covid-19 abans de posar-se-la, segons el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). El segon lliurament de l'enquesta sobre els efectes i les conseqüències del coronavirus publicada aquest divendres revela que només un 32,5% de la població està disposada a vacunar-se immediatament i un 8,4% no ho estaria en cap cas.

De les persones que es mostren reticents o contràries a vacunar-se, un 59,6% es vacunaria immediatament si el seu metge li recomanés immunitzar-se pel risc d'encomanar a algun familiar o per la seva història clínica. Un 26,2% manté que no es vacunaria en cap cas.

Residències

La mostra també ha preguntat per la situació en les residències. El 50,5% dels enquestats està bastant preocupat i el 35,5% molt preocupat per la situació actual d'aquests centres, una situació que abans de la pandèmia només preocupava el 27,5%.

Encara que el 80,8 % dels preguntats no té cap familiar o persona propera en aquests centres, el 20,7% tem que s'encomanin amb els brots de la Covid; al 16,3% els preocupa el seu aïllament i solitud; a l'11,5%, la falta de coordinació de les residències amb els centres d'atenció primària i els hospitals; i al 10,7% la falta de personal. Malgrat aquesta preocupació, només el 5,1% ha tret, o coneix algú que ho ha fet, al seu familiar d'una residència.

Quant a si han de ser intervinguts aquests centres, el 28,1% creu que ho han de fer les comunitats autònomes; el 26,4% l'Estat; i l'11,1% els ajuntaments, davant un 13,1% que demana la intervenció de qualsevol nivell de govern.

residència Madrid personis grans per un un rebrot coronavirus - efe

Preocupa l'aïllament i la solitud dels ancians a les residències / Efe

Multes per incomplir mesures de seguretat

Gairebé vuit persones de cada deu, el 78,4%, vol que s'endureixin les mesures impositives, com sancions o multes, si no se segueixen les normes de protecció contra l'expansió de la pandèmia. El 16% dels enquestats confia que les persones compleixin voluntàriament les mesures dictades, com el distanciament social o l'ús de màscares.

L'estudi del CIS assenyala també que el 45,5 creu que la reacció de la majoria dels espanyols en la crisi ha estat exemplar i se sent orgullosa del seu país, davant un 43,5 que es mostra en desacord amb aquesta afirmació.