Els reguladors britànics ja han aprovat la vacuna contra el coronavirus de Pfizer i BioNTech per al seu ús. De fet, la setmana que ve començarà, teòricament, la campanya de vacunació. Els treballadors del Sistema Nacional de Salut (NHS) del Regne Unit serien els primers de rebre el medicament, mentre que els dos següents grups poblacionals, persones en residències i majors de 80 anys, haurien d'esperar l'arribada de noves remeses de vacunes. 

Tot i això, moltes persones dubten ara si volen o no volen la vacuna. I cada vegada hi ha més debat al voltant del fet d'inocular-se alguna cosa al cos. És segura la vacuna? Com se sap si una vacuna és segura? Precisament, aquesta és la primera pregunta i la més important que es fan els científics quan comencen a dissenyar i provar una vacuna. Les proves de seguretat comencen amb proves d'investigació en cèl·lules i animals, abans de passar als assajos en humans. D'aquesta manera, al principi cal començar a poc a poc i només canviar de fase si no hi ha problemes de seguretat detectats

El paper dels assajos

Tal com recull un article de la BBC, els científics poden verificar que la vacuna o el tractament és efectiu si les dades de seguretat són bones. En el cas de les vacunes de Pfizer i BioNTech, s'han fet proves amb més de 40.000 persones. De fet, als assajos, a la meitat de voluntaris se'ls administra la vacuna i a l'altra meitat, placebo. Però no es diu ni als investigadors ni als participants en quin grup hi ha qui fins després d'haver-se analitzat els resultats per evitar biaixos.

D'aquesta manera, els assajos es verifiquen també de forma independent. I malgrat que els assajos de la vacuna anti-Covid s'han fet de pressa, no s'han saltat cap d'aquests passos. 

Per posar un exemple, quan un dels voluntaris de la vacuna d'Oxford i AstraZenca va morir, es va aturar l'assaig fins que es va saber que la seva mort no tenia res a veure amb la vacuna. 

Com s'aproven les vacunes

Les vacunes només s'aproven si son segures o eficaces. Aquesta mateixa setmana, els reguladors britànics han aprovat la vacuna contra el coronavirus desenvolupada per Pfizer i BioNTech per al seu ús en el Regne Unit. Amb el vistiplau de l'Agència Reguladora de Productes Sanitaris i Mèdics (MHRA, en anglès), el Regne Unit es convertirà la setmana que ve en el primer país del món a iniciar la vacunació de la població contra la Covid.

La directora de l'MHRA, June Raine, després d'aprovar-se la vacuna va dir que "la gent pot estar absolutament segura que els estàndards amb els quals hem treballat són equivalents als de tot el món", recull la BBC. Malgrat tot, els controls de la vacuna seguiran per controlar que no hi hagi més efectes secundaris o riscos a llarg termini. 

Per altra banda, l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) ha assegurat que es posicionarà sobre la vacuna contra el coronavirus de Pfizer-BioNTech com a màxim el 29 de desembre i sobre la de Moderna el 12 de gener. Gairebé totes dues han presentat la petició d'autorització condicional al mateix temps, però els tempos seran una mica diferents per a ambdues vacunes. 

 

Imatge principal: xeringues per a les vacunes contra el coronavirus / Efe