El president Pere Aragonès serà l'únic absent aquest divendres a Salamanca, després que el lehendakari Íñigo Urkullu hagi tirat del manual del PNB per a negociar la seva presència. Però el president de la Generalitat no s'hi perdrà gaire cosa, a la conferència de presidents autonòmics. La sensació en aquests moments, entre diferents dirigents de comunitats, és de decepció tant per la forma com pel contingut del fòrum multilateral. De fet, només consta de dos punts del dia, on no apareixen de forma explícita ni tan sols els fons europeus (inicialment el motiu de la cita). I les intervencions que podran fer estaran molt acotades: cinc minuts per cadascú. El president Pedro Sánchez se salvarà d'aquests topalls: temps il·limitat.

El govern espanyol ja ha fet arribar a les diverses comunitats l'ordre del dia de la conferència de presidents d'aquest divendres. Es tracta d'un simple foli amb més blanc que lletra. Dos paràgrafs, corresponents als dos punts del dia. El primer, "estat de la situació de la campanya de vacunació i dels efectes de la Covid-19 i de la gestió i pròxims passos del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència". És aquí on s'haurien d'encabir els fons europeus. El segon punt, "presentació de l'Estratègia Nacional 2030 davant del Repte Demogràfic per a impulsar l'Agenda Comuna entre els diferents nivells de govern".

Les crítiques no s'han fet esperar, especialment des del Partit Popular. La seva portaveu al Congrés, Cuca Gamara, ha acusat Pedro Sánchez de buscar un "book de fotos", mentre el president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, ha denunciat que no hi hagi un diàleg real: "No poden ser monòlegs reiterats dels presidents durant cinc minuts, sense capacitat de discutir ni de discernir". El president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, també ha denunciat la manca de preparació prèvia de la reunió.

Però no només hi ha cert descontentament entre els barons del PP i entre l'independentisme. També n'hi ha entre alguns dirigents socialistes, com és el cas del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, que pretén abordar-hi altres qüestions. Entre aquestes, una de primordial, conseqüència de l'infrafinançament valencià: la reforma del sistema de finançament autonòmic.

Aragonès no es mou malgrat Urkullu

L'absència inicial del lehendakari a la conferència de presidents prevista per aquest divendres a Salamanca apuntalava la posició del president de la Generalitat, Pere Aragonès, de no assistir-hi. No havia de ser l'únic en quedar fora de la foto. A última hora, però, ha arribat el clàssic gir de guió de l'agenda basca, amb l'anunci d'Íñigo Urkullu confirmant la seva participació a la cimera, després d'haver rascat l'enèsima concessió per part de la Moncloa relacionada amb la gestió pròpia dels impostos. Tanmateix, fonts de l'entorn del president català indiquen a ElNacional.cat que el rebuig a la invitació és inalterable, que "la decisió està presa". Per tant, Aragonès no anirà a Salamanca.