Cinc dels nou presos polítics condemnats pel procés i indultats aquesta mateixa setmana "no mereixen personalment l'indult" segons assenyala avui el digital 'El Español' citant informes del govern espanyol sobre els indults, que incideixen que malgrat beneficiar-se de la mesura de gràcia, "es troben a faltar gestos o declaracions" que "facin evident la voluntat de conduir les seves reivindicacions polítiques per les vies legalment establertes".

Es tractaria, segons el mitjà citat, dels exconsellers Joaquim Forn, Jordi Turull i Josep Rull, així com l'expresident d'Assemblea Nacional Catalana Jordi Sànchez i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que van sortir en llibertat dimecres passat al costat de la resta de presos polítics, els exconsellers Dolors Bassa, Raül Romeva, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras.

Segons recull 'El Español', el govern espanyol admetria als seus informes que els cinc esmentats no són "personalment mereixedors" de l'indult, però igualment se'ls aplica la mesura perquè existeixen "ineludibles i prioritàries raons d'utilitat pública" que estan per sobre de l'actitud dels mateixos condemnats. Aquestes raons es concretarien en l'"interès públic" de "generar un clima d'entesa amb les formacions polítiques independentistes" i la necessitat de crear un "ambient de concòrdia en la societat catalana i en el conjunt de la societat espanyola", una cosa per a la qual l'empresonament dels condemnats pel 'procés' seria un "escull".

Ofensiva contra els indults

Aquests informes s'han donat a conèixer en plena ofensiva mediàtica i política contra els indults. Aquest mateix divendres, la premsa espanyola de dretes dona aire a la presentació de recursos per part de l'extrema dreta i els seus aliats en contra de la mesura de gràcia i critica alhora el posicionament de la Conferència Episcopal Espanyola, que ha avalat els indults tal com ja va fer fa uns dies la Conferència Episcopal Tarraconense.

A més, durant la jornada de dijous el Tribunal Suprem es va afanyar a tramitar els recursos contra els indults. En primer lloc el presentat per tres dirigents de Ciutadans. En concret, la sala contenciosa del TS ja l'ha admès a tràmit i s'ha dirigit al govern espanyol per reclamar els expedients dels nou dirigents independentistes indultats. Fonts judicials precisen que és un pas lògic i habitual, ja que si no existeixen defectes de forma es dona tràmit a la pràctica totalitat dels recursos.

 

Imatge principal: Els set presos polítics de Lledoners en el moment de sortir de la presó / Sergi Alcàzar