El Tribunal Suprem ha condemnat a 4 anys i 9 mesos quatre antifeixistes que van manifestar-se contra un acte de Vox a Saragossa el gener del 2019. La resolució assenyalada els condemnats pels delictes de desordres públics, atemptat i lesions a policies que es van produir en els altercats que van produir-se després del míting. Inicialment, l'Audiència de Saragossa i el Tribunal Superior de Justícia d'Aragó els havia sentenciat a 3 anys de presó per delicte de desordres i a 3 anys per atemptat, a més d'1 any pel delicte de lesions a un dels policies (per a un total de 7 anys).

El Suprem ha decidit rebaixar la pena en entendre que els delictes agreujats de desordres públics i d'atemptat han de considerar-se comesos en concurs ideal, de manera que s'estableix la pena prevista per al delicte més greu (el de desordres) en la seva meitat superior. Malgrat la rebaixa, però, l'alt tribunal desestima la resta de motius dels recursos dels quatre acusats, que també hauran de pagar multa.

Els fets, el 2019

Segons els fets provats en la sentència, "en ocasió d'una concentració convocada a través de xarxes socials sota el lema 'Contra l'acte feixista de Vox', el dia 17 de gener de 2019 es va establir un ampli dispositiu policial de seguretat en previsió de possibles pertorbacions de l'ordre públic als voltants de l'Auditori de Saragossa on el partit polític anava a celebrar un míting, així com en els voltants del Parc Grande on havia estat convocada a les 19.00 hores la concentració". "Cap a les 18.45 hores", recull el document, "un grup d'unes dues-centes persones, entre els quals es trobaven els quatre acusats, es van concentrar al Parc Grande i, sota el crit d'"Arribarem fins a l'Auditori", es van encarar amb els agents desplegats" quan van sortir del recinte i tallar la circulació de vehicles i tramvia del carrer Fernando el Católico per ocupar la carretera.

"Amb la finalitat d'impedir que els manifestants accedissin a l'Auditori, van ser canalitzats per la policia cap a la Plaça San Francisco on el grup va proferir frases dirigides als agents com ara 'gossos de l'Estat' i 'assassins a sou', alhora que els propinaven puntades, cops de puny i empentes", agredint un dels acusats un agent. Seguidament, segons els fets provats, "un grup aproximat d'unes 80 persones va començar a llançar indiscriminadament pedres i llambordes que arrencaven del terra contra les forces de l'ordre", amb la participació també dels quatre acusats, i "procedint igualment a la crema de tres contenidors".

Set policies ferits

Posteriorment, i des de darrere una barricada al carrer Pedro Cerbuna, una quarentena de manifestants, entre els quals hi havia els condemnats, "van continuar llançant pedres i llambordes contra agents, vianants i vehicles, cosa que va fer precís utilitzar material antidisturbis per part de les forces de l'ordre", apunta el Suprem. En aquests altercats van resultar ferits set policies i es van produir danys en diversos vehicles.

El Suprem considera ara que els fets declarats provats identifiquen amb nitidesa els pressupostos d'imputació dels delictes que es consideren comeses per coautoria. "El que es declara provat és que juntament amb uns altres va perpetrar ell mateix, emparant-se en el grup, conductes típiques amb la finalitat d'alterar greument la pau pública, escometre els agents que, en l'exercici de les seves funcions, procuraven la protecció del bé jurídic i mitjançant el llançament d'objectes i llambordes causar lesions de diferent entitat i danys en vehicles i elements del mobiliari urbà", indica el tribunal.