Representants dels principals partits d'ultradreta europeus, entre ells Vox, es reuneixen aquest cap de setmana a Varsòvia per invitació del partit de Dret i Justícia (PiS), que governa a Polònia. En aquesta denominada "Cimera de Varsòvia" està previst discutir estratègies per posar èmfasi en els estats-nació de la Unió Europea, segons ha anunciat el conservador PiS a la seva pàgina web. La trobada segueix la que es va celebrar el mes de juliol com a part dels esforços per formar un bloc comú dins de la política europea i debatre com poden treballar junts per a canviar la UE, a la qual acusen d'actuar com un superestat que està erosionant les tradicions i els poders dels seus 27 estats membres.

Marine Le Pen, en hores baixes

El PiS ha dit que el seu objectiu és lluitar i contrarestar les "violacions repetides dels tractats" tant per part de la Comissió Europea com d'altres institucions europees. Jaroslaw Kaczynski, el líder del partit amfitrió, ha inaugurat la trobada a la capital polonesa, a la qual també participen el primer ministre hongarès, Viktor Orban, que vol intercanviar impressions amb el seu homòleg polonès Mateusz Morawiecki.  A la reunió, que han qualificat de cimera, també hi ha acudit la líder ultradretana francesa, Marine Le Pen, que s'ha mostrat molt optimista sobre la constitució d'aquest grup. "Crec que el que li ha passat a Polònia, el xantatge, les amenaces de la Unió Europea -amb Polònia resistint una vegada més-, potser serveix perquè tothom sigui conscient que només units aconseguirem que la Unió Europea es replegui en allò en què és més perjudicial", explicava Le Pen amb la vista posada en les eleccions presidencials franceses del pròxim mes d'abril, en les quals se li presenta un escenari molt complicat amb l'arribada d'Éric Zemmour que sembla que li està guanyant posicions. Zemmour no ha assistit a la trobada de Varsòvia.

Per part d'Espanya, ha acudit el líder del partit d'ultradreta espanyol Vox, Santiago Abascal,  que intenta consolidar uns lligams europeus amb els altres ultres, tot i la idiosincràsia espanyola. Finalitzada la reunió ha anunciat en el seu compte de Twitter que la pròxima trobada de patriotes europeus se celebrarà a Espanya al gener, després que hagi estat acceptada la seva invitació per part de la resta de líders. A més, ha afegit que s'ha adquirit el compromís de tots els participants d'estrènyer la col·laboració per a posar fi a la "inquietant idea" de crear una Europa "governada per les elits globalistes".

També hi són presents Martin Helme, líder del Partit Popular Conservador d'Estònia, Tom Van Grieken líder del Vlaams Belang.

La gran absència 

Els amfitrions estan al·ludint als procediments de la UE contra Polònia i Hongria, coincidint amb l'enfrontament que mantenen els governs de Polònia i Hongria amb Brussel·les, que reté els fons comunitaris de tots dos per la reculada democràtica que han experimentat. 

La gran absència de la trobada és l'italià Matteo Salvini,  líder del partit la Lliga, que ha emès un comunicat afirmant que és necessari que trobar "el moment adequat" per a aquest nou grup. Salvini va ser un dels signants d'una declaració feta al juliol per 16 formacions ultres en els quals anunciaven plans de gestar una "gran aliança" al Parlament Europeu, que va ser el preludi de les converses del dissabte, però ara se n'ha desmarcat.

"No al feixisme"

Un petit grup de manifestats s'ha congregat a l'exterior de l'hotel on se celebra la reunió, amb xiulets i amb crits contra els presents. Els ha qualificat d'extremistes al servei dels interessos del Kremlin, una qüestió molt sensible a Polònia. Durant la protesta han mostrat cartells amb la frase “pacte rus” i han cridat “Varsòvia lliure de feixisme!". 

 

Foto principal: Santiago Abascal a la reunió de Varsòvia.