L'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, Manuel Campos Sánchez-Bordoña ha defensat aquest dimecres que el règim de condicionalitat és compatible amb els tractats de la UE, "el règim es va adoptar sobre una base jurídica" i "respecta el principi de seguretat jurídica". D'aquesta manera, el jurista ha desestimat els recursos que Polònia i Hongria van presentar als tribunals de Luxemburg contra aquest instrument considerant que "no té base en els tractats" del bloc comunitari i que "interfereix en les competències dels estats membre". 

El cas es remunta a finals de l'any 2020, quan Hongria i Polònia es van oposar a la decisió de la resta de socis de la Unió Europea d'introduir les condicions al desemborsament relacionat amb el compliment dels valors europeus. El mecanisme ideat permetia paralitzar el desemborsament de fons comunitaris, dels quals Budapest i Varsòvia són importants receptores, quan es detectaran violacions dels principis de l'Estat de dret. Ambdós països van amenaçar de bloquejar els fons de recuperació postpandèmia si no es retirava aquest instrument, finalment van validar amb la resta de socis el mecanisme i que el recorrerien davant de la justícia europea. 

Primera resposta

De la mà de l'advocat espanyol de la cort comunitària, la recomanació al tribunal ha estat la de desestimar els recursos de Polònia i Hongria en considerar que l'instrument "és compatible amb l'article 7 del tractat de la Unió Europea". "La protecció dels destinataris finals dels programes de despesa finançats amb càrrec al pressupost de la Unió és una mesura típica i lògica en la gestió compartida d'aquests fons", recalca el lletrat, que ha assenyalat que el reglament polèmic no afecta a totes les vulneracions de l'Estat de dret sinó a les que tinguin connexió directa amb la gestió del pressupost de la Unió. 

A més, considera que és suficient diferent del procés de sanció si es constata una violació greu dels valors europeus en un Estat membre, sota el qual Hongria i Polònia tenen un expedient obert des de fa anys, però que no ha avançat prou per a arribar a la fase de sanció. 

Decisió definitiva

La valoració de l'advocat és el pas previ a la sentència final del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que s'espera que s'emeti durant l'any 2022. La Comissió Europea ha decidit esperar a la decisió de la cort comunitària abans d'obrir els expedients als països infractors, fet que ha provocat tensions dins de l’Eurocambra, que exigeix que es bloquegi els fons als estats que pretenen violar els valors comunitaris pel que fa a la gestió dels pressupostos. 

 

 Foto principal: pla general del Tribunal de Justícia de la UE / ACN