El Consell General del Poder Judicial ha obert un expedient al president del Tribunal Superior de Justícia de Castellà-Lleó, José Luis Concepción, que va posar en qüestió que la presència d'Unidas Podemos al govern espanyol sigui democràtica. Concepción va afirmar que "la democràcia d'un país es posa en solfa d'ençà que el partit comunista, al qual pertany aquest senyor [Pablo Iglesias], forma part del govern espanyol". 

Les manifestacions del president del TSJC dimarts passat en un programa de televisió va han acabat al CGPJ després que la vocal designada a proposta d'IU, Concepción Sáez, i el Foro de Abogadas y abogados de Izquierdas-Red de abogadas y abogados Demócratas presentessin escrits de queixa davant el consell en considerar que el magistrat havia comès diverses faltes disciplinàries. Paral·lelament, Podemos, IU i el Partit Comunista van carregar contra les declaracions del president de l'alt tribunal, que van qualificar de "reaccionàries" i van demanar la seva destitució.

Lesmes intervé

El president del CGPJ, Carlos Lesmes, s'ha vist obligat a actuar i ha trucat per telèfon al magistrat per recordar-li la seva responsabilitat institucional. Durant la conversa, Lesmes ha traslladat a Concepción els principis d'ètica judicial que es van aprovar a l'inici de l'actual mandat del CGPJ, que assenyalen que les manifestacions públiques de jutges i magistrats han de guiar-se per la prudència i la moderació amb l'objectiu de salvaguardar la seva aparença d'imparcialitat i evitar afectar la confiança dels ciutadans en la justícia.

pablo iglesias carlos lesmes 12-O EFE

Pablo Iglesias conversa amb Carlos Lesmes / EFE

No és el primer cop que Concepción ha estat amonestat per Lesmes. El maig passat el president del CGPJ ja li va enviar una carta on li demanava prudència arran d'unes manifestacions, aquest cop en un programa d'Onda Cero, on criticava la gestió de la pandèmia del govern de Pedro Sánchez. Llavors va acusar l'executiu espanyol d'utilitzar l'estat d'alarma "per a legislar extramurs de la necessitat que provoca l'epidèmia".

La comissió permanent del CGPJ ha nomenat un promotor de l'acció disciplinària que haurà de valorar si les manifestacions de Concepción mereixen ser sancionades.

 

Foto principal, el president del TSJ de Castella-Lleó, José Luis Concepción / EP