Nou capítol en la pugna entre poders. La Mesa del Congrés dels Diputats ha donat resposta avui a la protesta del CGPJ de Carlos Lesmes. L'òrgan de govern dels jutges va denunciar com s'estava tramitant la reforma judicial, que busca impedir les desenes de nomenaments de jutges que ha realitzat en dos anys de mandat caducat. L'òrgan de govern de la cambra baixa li ha respost que està actuant "exercint" la seva potestat i, per tant, no pensa rectificar. Aquesta iniciativa, impulsada pel PSOE i Unidas Podemos, busca neutralitzar l bloqueig de la renovació que imposa el PP de Pablo Casado. La tramitació urgent d'una iniciativa legislativa permet retallar tràmits i escurçar terminis.

El ple del CGPJ va reunir-se el passat 21 de gener, després que la Mesa del Congrés dels Diputats decidís aprovar, pel tràmit d’urgència, la reforma de la llei del poder judicial per limitar les facultats d’un ple en funcions, saltant-se les audiències prèvies. No només això, sinó que va habilitar el mes de gener al Congrés per accelerar la seva tramitació. En aquest context, l’acord aprovat pels jutges “lamentava profundament” que s’hagués tirat endavant “fent cas omís” de la petició que li van fer el passat desembre: que se sol·licitessin informes al mateix CGPJ, a la Comissió de Venècia i a les associacions de jutges i fiscals.

Avui el CGPJ ha obtingut resposta de la Mesa del Congrés dels Diputats. L’òrgan de govern de la cambra es reafirma en la seva actuació. “El Congrés dels Diputats exerceix aquesta potestat conforme allò disposat en la Constitució, que reconeix les Corts Generals la seva condició de representant del poble espanyol”, recorden en el text que ha sortit avui de la Mesa. No només això, sinó que fan un toc d’atenció: els únics que poden demanar “reconsideracions” de decisions són els diputats de la pròpia cambra, i no la cúpula judicial. A la Mesa, conclou l’acord adoptat avui, li correspon “complir les funcions que li atribueix el reglament del Congrés, respectar les deliberacions i decisions que s’adoptin a la cambra i instar el màxim respecte de qualsevol altre òrgan en l’exercici de les funcions que li puguin atribuir les lleis emanades de les Corts”.

Pols in crescendo

El passat dijous, es va viure un episodi bastant revelador. Al Congrés dels Diputats, la reforma judicial va superar el debat a la totalitat, rebutjant les esmenes presentades pel PP, Vox, Ciutadans i els quatre diputats de Junts per Catalunya. Però tan sols unes hores abans de la votació al Congrés dels Diputats, el ple del CGPJ es reunia un altre cop i aprovava, per una majoria àmplia però sense unanimitat, set nous nomenaments. Es tracta dels presidents de la sala social del TSJ de les Balears i de les audiències de Cantàbria, Granada, Lleó, Navarra, Balears i Ciutat Reial.

El Consell General del Poder Judicial, presidit pel conservador Carlos Lesmes, té el mandat caducat des de fa més de dos anys, però continua amb la seva activitat com si res. Ja són més desenes els nomenaments que ha fet l'òrgan de govern dels jutges des que està en funcions a l'espera de renovació. En funcions s'han renovat totes les presidències de sala del Tribunal Suprem, inclosa la renovació de Manuel Marchena al capdavant de la sala penal. I ha convocat noves places vacants. Davant d'això, i que el PP no trenca el bloqueig de la renovació, el PSOE i Unidas Podemos van decidir impulsar una reforma que en limiti les funcions quan tingui el mandat caducat. De moment va vent en popa. A diferència de la renovació del CGPJ.