El president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, s'ha mostrat sense esperança per a la renovació de la institució. "A hores d'ara no en tinc cap esperança", ha sentenciat aquest dilluns després de l'acte de presa de possessió del nou fiscal general de l'Estat, Álvaro Garcia Ortiz. Concretament, s'ha referit a la possibilitat d'un acord entre el PSOE i el Partit Popular per renovar el CGPJ, que s'apropa als quatre anys en funcions. També ha assegurat que la situació és "lamentable". "El discurs d'obertura (de l'any judicial) estarà molt centrat en aquest fet", ha avançat, fent referència a l'acte que se celebrarà aquest dimecres.

Lesmes ha alertat del "mal enorme" que s'està fent a la justícia espanyola, ja que el CGPJ en funcions no pot nomenar magistrats del Tribunal Suprem i que la situació d'aquest òrgan és "desoladora". "D'aquí a no gaire hi haurà sales que no podran constituir amb regularitat les seves seccions", ha assenyalat. També ha advertit que "d'aquí a uns mesos" el Tribunal Militar Central "no podrà actuar perquè s'haurà quedat sense la totalitat dels seus membres perquè no han pogut ser reposats".

La situació de justícia espanyola, "desoladora"

El president de l'òrgan de govern dels jutges ha insistit en el fet que "la situació de la justícia espanyola és desoladora i té a veure amb la no renovació del CGPJ", alhora que ha apuntat que els responsables de la qual són els partits polítics. Concretament, els grups parlamentaris representats en el Congrés i el Senat que tenen capacitat per fer-ho: és a dir, el PSOE i el PP. Però, a parer seu, resulta "de tot punt inacceptable" que se'ls permeti ara nomenar els magistrats del Tribunal Constitucional i no pas els del Suprem. I és que aquesta última institució està en una situació "molt pitjor i té la mateixa rellevància a l'estat de dret". "Per una banda, no es renova el consell; i per una altra, no se'l permet actuar", ha subratllat. "Quinze mesos després, la situació és de tot punt insostenible i inacceptable", ha insistit per després deixar clar que estar "queixós" no li impedirà complir la llei que diu que el CGPJ ha d'escollir a dos magistrats del Constitucional.

D'aquesta manera, Lesmes ha assenyalat també ha carregat contra el govern espanyol per la reforma que va fer fa un any per impedir que el CGPJ en funcions acordés nomenaments. Ha assegurat que "hi ha desafecció" pel que s'ha fet amb aquesta reforma: "Em sembla de tot punt inacceptable que el CGPJ recuperi les competències per fer nomenaments del Constitucional i no del Suprem, quan la situació del Suprem és molt pitjor", ha indicat per més tard recordar que s'han fet "advertències múltiples" des del Suprem perquè "aquesta situació acabi".

Contra la "rebel·lia" en el Tribunal Suprem

En un altre ordre de coses, el president del CGPJ ha negat l'interès per ocupar una de les places vacants del Constitucional i s'ha autodescartat per a ser candidat a l'òrgan de garanties en "un futur immediat". "Com a president del CGPJ, en aquesta conjuntura em semblaria indecent que jo em prevalgués del càrrec per obtenir aquest avantatge. Qui diu una altra cosa menteix interessadament. No tinc cap intenció d'anar al Constitucional en les circumstàncies actuals. I en el futur immediat per descomptat que tampoc. I d'aquí a tres anys, cinc, sis... no ho sé", ha explicat.

En aquesta línia, Lesmes també ha negat suposades pressions de magistrats del Suprem per bloquejar la renovació parcial del Constitucional. És per això que ha denunciat maniobres per fer-lo "trontollar" en la seva exigència que el CGPJ compleixi la llei i esculli els dos magistrats que li corresponen en la renovació del tribunal. "M'oposo al fet que aquesta institució es declari en rebel·lia", ha subratllat. "Ho he sostingut durant tota la meva vida i ho sostinc ara. És el nostre deure: el compliment de la llei i de la Constitució. I, per tant, la nostra obligació serà procurar posar-nos d'acord", ha dit.