El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha tingut sobre la taula aquest dijous un cop més el cas del magistrat Manuel Arcel, titular del jutjat de primera instància número 5 de Tarragona. Amb quinze sancions a l'esquena, Arce ostenta el títol de jutge més sancionat de l'estat espanyol i avui el CGPJ havia de decidir si tornar a suspendre'l durant tres anys o expulsar-lo de la carrera judicial. Finalment, els magistrats han optat per l'expulsió, segons informa El Mundo

El motiu de l'expulsió segueix la línia dels expedients anteriors: desatenció als seus deures com a jutge. Arce s'ha anat guanyant una reputació en tots els jutjats en què ha exercit pels retards i la desatenció en les seves tasques, que afectaven tota l’activitat de la institució. 

Així acaba el darrer cas d'Arce davant el CGPJ. El promotor de l'Acció Disciplinaria, Ricardo Conde, ha vist acceptada la seva proposta d'expulsar el magistrat. 

Una llarga llista d'advertències 

Arce ha tingut molt temps per modificar la seva conducta, ja que les advertències i sancions prèvies a la seva expulsió de la carrera judicial han estat moltes. Sense anar més lluny, el magistrat s'enfrontava avui a la seva possible expulsió mentre estava suspès de les seves funcions per tres anys, pel mateix motiu. En aquella ocasió, el promotor de l'Acció Disciplinària es va mostrar partidari que Arce fos separat ja de la carrera judicial. 

La suspensió que arrossega Arce es va produir poques setmanes després que el magistrat es reincorporés al seu lloc de treball a Tarragona, després de complir una sanció anterior de sis mesos de suspensió cautelar.

En tornar al seu lloc de treball el juny del 2020. Arce no va mostrar canvis en la seva conducta. En el temps fins a la nova sanció, va dictar un total de 23 sentències i 56 actuacions i va suspendre fins a 28 judicis. Va posar una mitjana de poc més de tres sentències al mes. Per aquest motiu el CGPJ va qualificar el rendiment del magistrat d'"anecdòtic o testimonial".

Precedents en altres jutjats 

El títol d'Arce de ser el jutge més sancionat d'Espanya no se'l va forjar a Tarragona, ja va arribar amb ell. Segons recorda el Diari de Tarragona, després de la seva arribada a la ciutat l'any 2019 amb el títol de jutge més expedientat no va passar desapercebut per als seus nous companys de feina. La seva fama va quedar provada poc després de la seva arribada.

Un parell de mesos després d'arribar al seu nou destí, una investigació va constatar que fins al 30 de setembre del 2019 acumulava 56 sentències per dictar i 14 actuacions. També es va determinar que els casos pendents de resolució havien augmentat un 17%, la majoria divorcis i modificació de mesures cautelars a conseqüència de separacions.

 

Imatge principal: Carlos Lesmes, president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, durant l'acte d'obertura de l'any judicial / Efe