El jutge Manuel Arce, titular de Jutjat de Primera Instància número 5 de Tarragona, tornar a plantar-se davant del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que ha de valorar si l'expulsa definitivament de la carrera judicial o el torna a suspendre tres anys, segons informa El Mundo

Arce ostenta el títol de ser el jutge més expedientat de l'Estat espanyol amb una quinzena de sancions a l'esquena. Ara el seu cas torna a caure sobre la taula del CGPJ, el qual fa poc més d'un any que li va posar la darrera sanció. 

Avui, el Ple del Consell ha de decidir si l'imposa la sanció definitiva: apartar-lo per sempre de la funció jurisdiccional. El motiu de l'expulsió segueix la línia dels expedients anteriors: desatenció als seus deures com a jutge. 

Retards, indiferència i sancions màximes 

La seva darrera sanció va ser el juny del 2020, quan va ser sancionat amb la suspensió de funcions per tres anys. Es tracta de la pena màxima que es pot imputar davant de la falta greu pel que se l'investigava: "La desatenció o el retard injustificat i reiterat en la iniciació, tramitació o resolució de processos i causes o en l'exercici de qualsevol de les competències judicials". 

En aquella ocasió, el promotor de l'Acció Disciplinària es va mostrar partidari de què Arce fos separat ja de la carrera judicial. El promotor ha declarat que el jutge és el responsable d'un "comportament de generalitzada i inadmissible desistiment dels deures més inherents a l'exercici de la funció jurisdiccional, amb greu i notori menyscapte del dret a la tutela judicial efectiva".

La sanció de tres anys es va imposar després que el jutge complís una pena anterior de sis mesos de suspensió cautelar. En tornar al seu lloc de treballar el juny del 2020. En el període entre la seva reincorporació i la nova suspensió van passar poques setmanes en què Arce no va mostrar canvis en la seva conducta. En aquest temps, va dictar un total de 23 sentències i 56 actuacions i va suspendre fins a 28 judicis. Va posar una mitjana de poc més de tres sentències al mes. Per aquest motiu el CGPJ va qualificar el rendiment del magistrat d'"anecdòtic o testimonial".

La fama el precedia

El baix rendiment d'Arce no va començar quan va ser destinat a Tarragona, sinó que ja el precedia. Segons recorda el Diari de Tarragona, després de la seva arribada a la ciutat l'any 2019 amb el títol de jutge més expedientat no va passar desapercebut pels seus nous companys de feina. La seva fama va quedar provada al poc després de la seva arribada.

Dos mesos després que s'instal·lés al seu nou destí, una inspecció va determinar que fins al 30 de setembre d'aquest any acumulava 56 sentències per dictar i 14 actuacions. També es va determinar que els casos pendents de resolució havien augmentat un 17 per cent, la majoria divorcis i modificació de mesures cautelars a conseqüència de separacions.

 

Imatge principal: Escut del Consell General del Poder Judicial / ACN