Més embolics sobre la no assistència del rei Felip VI a l'acte del lliurament dels despatxos a la nova promoció de jutges celebrada a Barcelona aquest divendres. Segons el diari El Mundo, ha estat el mateix govern espanyol de Pedro Sánchez qui ha negat la presència del rei. Tal com explica per fonts consultades, el Consejo General del Poder Judicial (CGPJ) va confirmar l'assistència del Rei segons el que es pot llegir a la invitació que s'adjunta com a prova: "Ens complau acompanyar la invitació per l'acte d'Entrega de Despatxos a la LXIX promoció de la Carrera Judicial que, sota la presidència de Sa Majestat el Rei, se celebrarà divendres 25 de setembre del 2020, a les 13:00 hores, a l'Escola Judicial de Barcelona".

Silenci de la Moncloa

La resposta a aquest document que obre la caixa de trons és el silenci. Des de la Moncloa, ni confirmen ni desmenteixen que hagi estat el mateix Sánchez qui hagi promogut que el president del CHPJ, Carlos Lesmes, rectifiqui i hagi canviat l'assistència prevista. Però fonts consultades per El Mundo al mateix CGPJ asseguren que les raons s'han de conèixer, encara que puguin derivar de la seguretat. A més, recorden que des del govern espanyol "ningú ha dit absolutament res sobre l'existència d'un risc especial per la seguretat dels assistents a aquesta cerimònia".

Rey felipe vi - José Oliva / Europa Press

L'absència del Rei a Barcelona ha encès el malestar dels jutges 

Res sembla indicar que l'absència del Rei es pugui explicar per problemes d'agenda. Aquest acte és un dels més importants i una cita a la que mai han fallat des de la Zarzuela, fins i tot quan l'emèrit Joan Carles I regnava el país. Malgrat tot, la Casa Reial no ha inclòs en les seves previsions setmanals aquest acte d'entrega de despatxos tot i que tampoc hi ha cap esdeveniment marcat que li coincideixi. El Mundo també detalla que fonts properes mantenen que només una decisió de Pedro Sánchez pot fer canviar els plans del Rei si no hi ha cap causa major aparent. Els seus actes són refrendrats per l'executiva tal com recull la Constitució i "la presència en un acte i les paraules que pronuncia el Rei són supervisades i coordinades amb el govern espanyol".

El condicionant, Torra?

L'absència de Felip VI marcarà un precedent a l'acte de Barcelona. Tan sols l'any passat, es va traslladar la celebració a Madrid excusant-se amb el 25è aniversari de l'entrega de despatxos. Però el cap de l'estat sempre ha assistit a l'Escola Judicial on es formen els jutges espanyols. Lesmes va frenar el cop i el murmuri l'any passat però ara s'ha evidenciat que ningú rema en la mateixa direcció. I tot, en una setmana on l'ombra de la inhabilitació al president Quim Torra plana pendents de la decisió del Tribunal Suprem.