L'exdirector general de la policia Pere Soler i l'exsecretari general d'Interior César Puig i Casañas declaren avui a l'Audiència Nacional com a imputats en el mateix cas que el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero. Carmen Lamela investiga els fets del 20 de setembre durant els escorcolls a la seu del Departament d'Economia i l'1 d'octubre durant la celebració del referèndum. Es mira amb lupa l'actuació de la policia, les ordres dels comandaments i, ara també, les dels responsables polítics.

La imputació arriba per petició de la Fiscalia i és per dos delictes de sedició de l'article 544 del Codi Penal, sense descartar un altre delicte d'organització criminal de l'article 570 bis. 

Pere Soler ha estat unes quantes vegades a l'Audiència i el Tribunal Suprem durant les declaracions dels consellers i de la Mesa. De fet, el dia que van empresonar el Govern, Soler era als passadissos de l'Audiència Nacional amb els consellers. És advocat i per això va poder entrar amb la comitiva.

Soler va substituir Albert Batlle com a director general de la policia. Batlle va dimitir poc després que l'exconseller Jordi Jané abandonés el càrrec de conseller d'Interior i poques setmanes després va haver d'entomar els atemptats de Barcelona i Cambrils. De fet, Soler va passar desapercebut durant els 4 dies intensos des que hi ha l'atemptat a la Rambla fins que els Mossos abaten l'últim terrorista.

César Puig era secretari general d'Interior ja amb Jordi Jané. Amb l'entrada de Joaquim Forn es va mantenir en el càrrec. El seu càrrec correspon al de la mà dreta del conseller en tot el departament que té quatre grans àrees. 

Tot i que la Fiscalia els acusa de ser "decisius" en les preses de decisions tant dels dispositius del 20 de setembre com de l'1 d'octubre, el cert és que no figuren en els informes de la Guàrdia Civil més enllà de com a responsables polítics del cos.

Soler i Puig declaren aquest divendres al matí, a les 9 hores, a l'Audiència Nacional. Amb ells, el cas passa de tenir dos investigats, Josep Lluís Trapero i Teresa Laplana —comandament responsable del dispositiu del 20 de setembre—, a quatre i atrapa els homes de confiança de Joaquim Forn que està a la presó d'Estremera des del 2 de novembre passat.