L'escriptor Javier Cercas, guanyador de l'últim Premi Planeta amb la novel·la "Terra Alta", ha considerat aquest dissabte que Catalunya va viure el 2017 una situació "prebèl·lica", que no va acabar pitjor perquè Espanya "és una democràcia" i perquè "hi ha la Unió Europea".

Al programa radiofònic "Converses de COPE-Catalunya i Andorra", el novel·lista ha argumentat que a l'octubre del 2019, després de conèixer la sentència del procés, "per molt que hagi cremat Barcelona, per primera vegada des de la Guerra Civil, per molt que hi hagi barricades, per molt que hi hagi Tsunamis i tot això, allò (que va passar el 2017) va ser molt més perillós. Moltíssim més perillós, perquè no sabíem de quin costat estava la força legítima de l'Estat".

Cercas pensa que fa dos anys es va viure una situació "prebèl·lica" que podia haver acabat molt pitjor del que va acabar: "la història en això és inapel·lable. Això acaba en un conflicte bèl·lic. Perquè quan una societat es divideix i es divideix de veritat, com es va dividir aquesta, acaba malament".

No obstant això, segons la seva opinió, Espanya és una democràcia "perfectible, però democràcia, segons tots els índexs de qualitat democràtica del món" i, de l'altra, perquè "hi ha una cosa a la qual no donem importància i és de la màxima importància, i que es diu Unió Europea".