Submergir-se en l'extens dossier que facilita en cada nou estudi el Centre d'Estudis d'Opinió sempre ofereix fotografies rellevants més enllà dels habituals titulars sobre qui guanyaria les eleccions i si s'imposarien els partidaris o detractors de la independència. En el cas de l'entrega d'aquest divendres, després d'un anàlisi aprofundit, destaquen algunes dades relacionades amb el PSC. La principal, que més de la meitat dels seus votants es mostren partidaris del dret a decidir dels catalans en un referèndum

WhatsApp Image 2021 05 28 at 12.25.35Amb el rum-rum de fons sobre la possibilitat cada vegada més gran que el govern presidit per Pedro Sánchez accedeixi a indultar, parcialment, els presos independentistes i amb els gabinets de la Generalitat i Moncloa buscant forat a les agendes per reprendre el contacte entre governs i ressuscitar la taula de diàleg, el CEO d'avui revela que el 53,1% de l'electorat socialista a Catalunya és partidari de celebrar un referèndum. Concretament, el 33,1% reconeix estar-hi molt a favor, mentre que el 20,4% prefereix dir que bastant. 

Encara sobre aquesta qüestió, salta a la vista que el PSC és el partit més polaritzat. I és que al costat oposat, aquells votants que estan molt o bastant en desacord amb el referèndum, representa el 38,2%. 

Pel que fa al global de la societat catalana, el suport al referèndum compta amb l'aval del 75,1% dels ciutadans. Fins i tot hi ha escletxes entre aquells qui a l'enquesta expliquen que han votat partits radicalment contraris al dret a decidir. Així, per exemple, un 30,4% de votants de Ciutadans es posicionen favorablement amb el referèdum. També ho fan el 28% dels del Partit Popular. 

Socialistes per la República

Posant la mirada en un altre gràfic es pot comprovar que els simpatitzants socialistes a Catalunya preferirien que a l'Estat espanyol desaparegués la monarquia. Més del 57% dels enquestats responen que la seva forma de govern preferida per a Espanya seria una República. Només una quarta part són favorables a mantenir la corona. 

WhatsApp Image 2021 05 28 at 12.43.55Un altre apunt interessants al flanc independentista és que hi ha un 10% dels que afirmen haver votat ERC a les últimes eleccions que es mostren contraris a la independència de Catalunya. Una constatació que concorda amb l'aposta dels de Junqueras per eixamplar la base. 

WhatsApp Image 2021 05 28 at 12.25.35 (1)

A la imatge principal, una urna de l'1-O. / S. Alcàzar