L'octubre de 2017, durant el punt àlgid del procés, els partidaris de la independència de Catalunya van superar per primera vegada els qui hi estan en contra, segons el Centre d'Estudis d'Opinió. Aquella línia es va mantenir fins la primera meitat de 2019, quan les posicions es van tornar a invertir. Una tendència que encara es manté a dia d'avui. L'estudi fet públic pel CEO aquest divendres situa el no a la independència amb el 48,7% dels suports, pel 44,9% que hi vota a favor. La diferència de 3,8 punts és pràcticament la mateixa que ara fa quatre mesos, que era de 3,2. 

 

El 10% d'electors d'ERC votaria no

Si mirem l'anàlisi de les dades que ofereix el sondeig realitzat a partir d'una mostra de 1.200 persones consultades telefònicament, hi apareixen detalls interessants. Per exemple, que quan la pregunta sobre si s'és partidari d'un Estat independent se segmenta per votants de cada partit, els electors d'ERC són els qui presenten més dubtes. Mentre en el cas de Junts i la CUP més del 90% responen afirmativament, quan es tracta dels republicans, el percentatge baixa al 87%. Fins a un 10,1% de simpatitzants d'ERC està en contra de la independència segons el CEO. 

 

Quan s'amplia el focus a tot l'arc parlamentari, el partit que compta amb més indecisos sobre la qüestió independentista és En Comú Podem. La majoria, un 66,2%, s'hi oposa, però hi ha un 23,1% del seu electorat que és partidari de la República catalana. El 10,8% no ho tenen clar. 

La meitat de socialistes, pel dret a decidir

Encara una altra dada reveladora. En l'apartat que consulta si el poble català té dret a decidir el seu futur polític, més de la meitat dels votants del PSC hi estan bastant (33,1%) o molt d'acord (20,4%)

Sigui com sigui, i per bé que en la pregunta directa sobre el suport a la independència s'imposa el no, el cert és que els partits independentistes segueixen superant el 50% dels vots al Parlament de Catalunya. Concretament, la suma del percentatge de vots que atorga el CEO a ERC, Junts i la CUP assoleix el 50,2%. Aquí no s'hi té en compte el suport que pogués obtenir el PDeCAT. 

A la imatge principal, concentració independentista a Sant Jaume. / M Giralt