L'aposta d'Esquerra Republicana per engegar un diàleg amb els socialistes per desencallar la investidura de Pedro Sánchez a canvi d'asseure el govern espanyol i el català al voltant d'una mateixa taula per abordar el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat té premi. Si avui hi hagués eleccions al Parlament, els de Junqueras les guanyarien clarament, amb 38|39 diputats. El segon lloc seria per JxCat amb 29|31 i el tercer per al PSC, amb 24|25. Cs segueix en caiguda lliure, perdria més de 20 escons en relació als que té ara i es quedaria amb 14|16. L'altra dada significativa és que ERC-JxCat-CUP superarien el llindar del 50% dels vots, assolint el 51,7%.

 

 

Les dades fetes públiques aquest divendres pel Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat suposen una millora per al bloc independentista, en relació a l'últim baròmetre d'aquest mateix institut que incorporava estimació de vot. Llavors, també donava la victòria a ERC, amb 38|40 escons, però la suma dels republicans amb JxCat i la CUP es quedava en 74 diputats. Ara, en el millor dels casos arribarien als 80. En qualsevol cas, molt per sobre dels 68 que fixa la majoria absoluta. Aquest eixamplament de diputats independentistes a l'hemicicle és resultat de l'augment de suports -en relació a l'enquesta de fa sis mesos- a JxCat i la CUP. El sondeig pronostica que els anticapitalistes podrien repetir els millors resultats de la seva història, quan amb David Fernàndez van obtenir 10 cadires a la cambra catalana. 

Els de Puigdemont continuen per sota dels resultats obtinguts el 21-D, quan contra pronòstic van quedar per davant d'ERC, però escurcen distàncies amb els de Junqueras en comparació amb l'enquesta d'ara fa sis mesos. 

El treball de camp per elaborar la projecció va començar just després de les eleccions espanyoles del 10-N i va allargar-se fins a principis d'aquest mes. Concretament va ser entre el 14 de novembre i el 5 de desembre. Per tant, amb les converses entre ERC i el PSOE ja en marxa, però sense conèixer encara les dues notícies que han sacsejat l'actualitat política i judicial a Catalunya, Espanya i Europa: la immunitat de Junqueras i la inhabilitació de Torra. 

Cs segueix en caiguda lliure, VOX podria entrar

Ciutadans, el partit que va guanyar les últimes eleccions al Parlament passaria ara a ser el quart partit per la cua, només per davant del PP, la CUP i Catalunya en Comú. La formació que encapçala Lorena Roldán seguiria la tendència marcada per Albert Rivera a les últimes eleccions generals. El seu grup quedaria reduït a un terç del que és ara, perdent fins a 20 escons, dels 36 actuals a 16 com a màxim. 

En canvi, per primera vegada el CEO vaticina que la ultradreta podria obrir-se pas al Parlament de Catalunya, amb entre 0|2 diputats. El Partit Popular seguiria ficat a dins del pou i conservaria els 4 escons que té actualment.