L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha afirmat en un acte amb 500 alcaldes al Saló de Cent en suport als presos polítics que aquest no era una reivindicació independentista, però els batlles no l'han secundat i han esclatat al cap de pocs minuts amb crits d'"independència". La pràctica totalitat d'alcaldes presents a l'acte eren independentistes.

Colau ha afirmat en la seva intervenció el seu malestar perquè s'hagués interpretat l'acte com a partidari de la República catalana. "Alguns han volgut descriure aquest acte com a independentista. I aquest no és un acte independentista", ha assegurat l'alcaldessa.

Els alcaldes han reaccionat quan s'han acabat les intervencions, cridant "independència" i mostrant una estelada. Colau ha optat per restar asseguda, amb un punt d'incomoditat.

Els 500 alcaldes han demanat que el judici al procés, que començarà aquest mateix dimarts, sigui "just i imparcial" i la llibertat immediata dels presos polítics perquè puguin assistir en llibertat al judici en el Tribunal Suprem (TS).

Així ho reclama el manifest llegit durant l'acte 'Llibertat, justícia i democràcia', que s'ha celebrat a l'Ajuntament de Barcelona i que ha organitzat l'Associació Catalana de Municipis (ACM) en col·laboració amb el consistori.

El manifest ha estat llegit per sis alcaldes en representació de diferents formacions polítiques: l'alcalde de Les, Emili Medan (Unitat d'Aran-PSC); el de Cercs, Jesús Calderer (Demòcrates); el de Mieres, Enric Domènech (CUP); la de Montcada i Reixac, Laura Campos (CatComú); la de Tortosa, Meritxell Roigé (PDeCAT), i la de Cambrils, Camí Mendoza (ERC).

Els alcaldes també han exigit el "respecte als drets fonamentals com són el dret de reunió i manifestació, el dret de participació política i la llibertat d'expressió i d'informació."

El manifest expressa el suport a tots els dirigents polítics i socials "perseguits amb acusacions infundades" i a les seves famílies, i reivindica que posar urnes no és cap delicte.

Així mateix, s'hi defensa la necessitat d'"una solució política i democràtica al conflicte entre Catalunya i Espanya a través del diàleg sense condicions", i s'hi manifesta el compromís del món local per garantir l'exercici dels drets i llibertats de la ciutadania, i el dret a decidir el futur de Catalunya.