Activistes dels Comitès de Defensa de la República (CDR) han passat la nit d'aquest dissabte al diumenge a la presó Model de Barcelona, on van entrar dissabte a la tarda abans de la manifestació pels presos polítics.

Van entrar aprofitant una de les visites que es fan a l'antic centre penitenciari i van penjar llaços grocs i pancartes on es podia llegir Llibertat presos polítics o Som República i contra la repressió, i van decidir passar la nit.

Els CDR van ocupar aquest dissabte a la tarda l'antiga presó Model de Barcelona. Ho van anunciar a les 17:14 a través de les xarxes socials, una hora i tres quarts abans de la gran manifestació per la llibertat dels presos polítics. El lloc escollit no ha estat menys simbòlic: durant la dictadura franquista aquest centre penitenciari va acollir milers de presos polítics antifranquistes. Diversos centenars de persones van secundar la crida. "Hem pres la Bastilla", van dir els organitzadors.

Sense anar més lluny, un dels principals crits que es van poder escoltar va recordar molt a aquells anys de la Transició, però sense Estatut d’autonomia: “Llibertat, amnistia”, van exigir els CDR.

Diversos centenars de persones es van concentrar a l’interior de la presó fins entrada la nit, i van omplir les galeries i les cel·les de llaços grocs i cartells reclamant la llibertat dels presos polítics. Molts dels ocupants van aprofitar per visitar l’antiga presó.

Una de les sorpreses de la nit va ser el president Quim Torra, que va entrar a la presó quan va acabar la manifestació. Allà va saludar els concretrats i els va prometre fer efectiva la República. El van acompanyar la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, i familiars dels presos i exiliats, com l'esposa de Carles Puigdemont, Marcela Topor.

La presó Model va ser tancada el juny de l'any passat pel llavors conseller de Justícia, Carles Mundó, i ara és gestionada per l'Ajuntament de Barcelona. Els membres dels CDR van entrar al recinte amb pancartes i crits a favor de l'alliberament dels presos polítics. Un cop a l'interior de la presó, s'hi van quedar sense generar incidents. Alguns s'hi van acostar després d'assistir a la manifestació convocada per les entitats.

En diverses piulades, els CDR han assegurat que l'antiga presó barcelonina "ha estat i serà un símbol de la resistència republicana" i "ha estat la presó més emblemàtica de Catalunya fins fa ben poc, i hi han passat gran part dels represaliats catalans més recordats del franquisme i transició: Puig Antich, Xirinacs, Tarradellas i tants d'altres".

Manifestació Model CDR - N.Tomás

Manifestació Model CDR - Nicolas Tomas

Imatge: Nicolás Tomás

L'únic incident es va produir quan l'empresa de seguretat que gestiona l'antiga presó va intentar impedir l'entrada dels manifestants i tancar les portes d'accés, cosa que va provocar alguns moments de tensió.

Manifestació Model CDR - Carles Palacio

Imatge: Carles Palacio

Vídeo: Nicolás Tomas

L'únic partit que va donar suport públicament a l'ocupació de la Model va ser la CUP. Sense anar més lluny, la seva regidora a Barcelona, Eulàlia Reguant, i la diputada Maria Sirvent s'hi van deixar veure. També s'hi va acostar l'impulsor de les primàries independentistes a Barcelona, Jordi Graupera.