El president, Quim Torra, i el president del Parlament, Roger Torrent, han encapçalat aquest vespre a Barcelona la manifestació reclamant la llibertat dels presos polítics convocada per Òmnium, ANC i l’Associació Catalana pels Drets Civils (ACDC). “Hem sortit avui i sortirem els dies que faci falta fins que siguin lliures i el nostre poble també”, ha assegurat Torra abans de començar a marxar la concentració que, segons la Guàrdia Urbana, ha concentrat 110.000 persones i, segons els organitzadors 200.000.

manifestació presos carles 2018 07 14  Carles Palacio

Junt amb els crits per la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats, la manifestació ha tingut un fort to reivindicatiu amb crides de "Llibertat" i exigint "unitat" de l'independentisme, que el públic corejava insistentment al pas de la capçalera política. "Ni un pas enrere" o "no oblidarem l'1-O" han estat alguns dels clams que s'han repetit amb més insistència.

La concentració, rere el lema Ni presó ni exili, us volem a casa, s'havia convocat en motiu de l'acostament dels presos a les presons catalanes que s'ha completat aquesta setmana, però s'ha vist inevitablement marcada per la decisió de la justícia alemanya d'acceptar l'extradició de Carles Puigdemont només pel delicte de malversació i no pel de rebel·lió, atès que considera que no hi va haver violència per part de l'independentisme.

WhatsApp Image 2018 07 14 at 19.59.44

Torra ha assegurat en declaracions davant la capçalera de la manifestació que la decisió d'Alemanya ha fet saltar pels aires el "relat fictici" amb que l'Estat espanyol "ha estat construint una rebel·lió".

"Espanya s'ha d'enfrontar davant del mirall de la seva injustícia i aquesta justícia indecent que està permetent que encara tinguem presos polítics. Cada minut que els nostres presos són a la presó i no a casa seva amb les seves famílies i els seus amics és una autèntica indecència política i nosaltres no ho permetrem", ha advertit.

1I5A1371

El recorregut ha començat a les 7 de la tarda a la cruïlla dels carrers Tarragona i Diputació i ha arribat fins a les portes de la presó Model. Ja abans de començar, grups de CDR s'han tancat dins de l'emblemàtica presó, clausurada fa un any i que l'Ajuntament vol destinar a un centre de memòria històrica.

En la capçalera, al costat del president de la Generalitat i el president del Parlament, han desfilat els membres del Govern i el regidor de l'Ajuntament de Barcelona Gerardo Pisarello. També els familiars del presos i exiliats, entre els quals l'esposa de Carles Puigdemont, Marcela Topor, diputats de JxCat, ERC i la CUP i els responsables de les entitats organitzadores.

Des de l'escenari, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, que ha estat la primera a intervenir, ha recordat els presos i exiliats però també els represaliats, els alcaldes i mestres investigats, ha denunciat que a Espanya s'ha vulnerat la separació de poders i s'ha abusat de la presó preventiva. 

1I5A1463

"Persistirem fins que siguin tots lliures. I també lluitarem fins que siguem col·lectivament lliures i tinguem una República catalana on mai més es vulnerin drets i es reprimeixi la dissidència", ha assegurat.

La presidenta de l'ANC ha titllat els presos d'hostatges, igual com també ho ha fet en nom d'Òmnium Marcel Mauri. El dirigent d'Òmnium ha reclamat en castellà a Pedro Sánchez que passi de les proclames buides als fets, que insti la fiscalia a retirar immediatament tots els càrrecs contra els presos i exiliats i "tregui la política de les presons i els jutjats". "Que s'aturi la màquina de repressió en què s'ha convertit aquest Estat", ha exigit.

1I5A1494

Mauri, que ha insistit que no hi haurà cap pacte amb la fiscalia perquè "els presos no són moneda de canvi de res", ha llegit una carta del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, des de la presó de Lledoners en què crida a enfortir l'independentisme i no oblidar que la transversalitat és la seva gran riquesa.

Amb els familiars dels presos damunt de l'escenari, Meritxell Lluís, l’esposa del conseller Josep Rull, ha intervingut en nom de l’ACDC. “Ara més que mai hem de ser un sol poble unit en la diferència i en la defensa que representi vulneració drets civils i drets humans”, ha reclamat.

“No ens faran callar i seguirem donant veu a totes les persones represaliades perquè no tenim por. Fins avui no ens hem sentit sols perquè no estem sols”, ha assegurat.

La filla de Jordi Turull, Laura, ha llegit un comunicat signat per tots els presos des de Puig de les Basses i Lledoners en què reiteren el "compromís insubornable en la defensa de la cohesió social, la democràcia i les llibertats individuals i col·lectives, així com el diàleg entre totes les parts com a única eina possible per a la resolució dels conflictes polítics".

La manifestació s'ha tancat amb el cant de Els Segadors. Però els CDR seguien a la Model. I Torra, en abandonar la concentració, s'ha dirigit també al vell centre penitenciari.

1I5A1430