Dos dels set CDR detinguts per la Guàrdia Civil el passat 23-S porten més d'una setmana en règim d'aïllament a la presó de Soto del Real (Madrid). Així ho ha assegurat Alerta Solidària a través d'un comunicat emès aquest divendres. Segons ha denunciat aquesta organització, aquest règim "implica unes vint hores de confinament solitari en cel·la i passejos recreatius de màxim quatre hores amb companyia de com a molt quatre interns més".

Segons ha explicat a l'ACN una de les advocades del col·lectiu, Eva Pous, hi ha dubtes sobre el règim d'un tercer, que la setmana passada no estava en aïllament, però sobre el qual no es podrà tenir la certesa fins que el visiti la família aquest diumenge.

L'organització encarregada de la defensa jurídica dels detinguts també ha denunciat que un dels presos també ha patit un canvi de mòdul aquest mateix dijous que ha suposat seriosos problemes per a la seva família. "El canvi ha suposat que la família hagués de ser a les 14h en comptes de les 18h, anant el més ràpid possible cap a Madrid, per poder veure el seu familiar tant sols 45 minuts, després de fer més de 630 quilòmetres", han explicat.

Alerta Solidària també ha advertit que els set CDR empresonats han estat catalogats en règim FIES-3, el qual "suposa una restricció del seu règim de vida i una desigualtat de tracte sense justificació legal". "Privar del dret a la intimitat, dret a la socialització, dret a poder-se comunicar suposa una vulneració flagrant dels drets que qualsevol persona té pel mer fet de ser persona", han criticat. La defensa dels independentistes han assegurat que s'ha arribat fins al punt de "gravar totes les seves comunicacions orals i fotocopiar i revisar totes les cartes que reben o envien".

Des d'Alerta Solidària recorden que la vulneració és "flagrant" si tenim en compte que els CDR es troben en situació de presó provisional i, per tant, "la restricció de drets hauria de ser encara menor". El Ministeri de l'Interior a través del Centre Penitenciari ha justificat aquestes mesures "per la naturalesa i gravetat dels fets presumptament comesos, vinculats amb organitzacions de terrorisme violent, que constitueixen circumstàncies que posen de manifest un elevat nivell de perillositat i la necessitat d'adoptar mesures de control".