Els Comitès de Defensa de la República (CDR) han fet una crida a omplir les urnes de vots independentistes el 14-F. A través d'un comunicat, defensen que cal batre un estat "demofòbic" i fer tot el possible per "aturar" l'extrema dreta.

Tot i entendre el "cansament i desànim" de l'electorat independentista, els CDR demanen que no es deixin endur per la decepció ja que "el desànim forma part de l'estratègia de l'Estat per fer-se amb el control de la Generalitat".

Així mateix, també avisen als partits independentistes que el seu suport no és un "xec en blanc" sinó "una aposta per bastir una Catalunya independent i una societat més justa". Per aquest motiu, exigeixen a les forces independentistes "rigor i compromís amb la independència".

"Volem batre de nou l'Estat demofòbic, embogit, farcit d'odi, violent i il·legítim, malgrat faci trampes i canviï les regles de joc a la seva conveniència", argumenten els CDR en el comunicat.

Segons els comitès, l'any 2017, en les últimes eleccions al Parlament, Cs jugava els dos papers de moderat i d'extrema dreta; mentre que ara el paper de moderat el juguen PSC i comuns "que acceptaran de bon grat els vots de l'extrema dreta per poder governar". I han posat d'exemple l'Ajuntament de Barcelona.

Els partits presionen Illa perquè no accepti els vots de Vox

El presidenciable d'ERC, Pere Aragonès, ha emplaçat al cap de llista del PSC, Salvador Illa, a no presentar-se a la investidura de la Presidència de la Generalitat si aquesta només pot "fructificar" si rep "per activa o passiva" el suport de l'extrema dreta.

Pere Aragonès ACN

El candidat d'ERC a les eleccions, Pere Aragonès / ACN

En un acte de campanya, Aragonès ha sostingut que Illa no serà el partit més votat, perquè ho serà ERC, i no es podrà plantejar cap investidura que no passi pels republicans. Tot i això, ha dit que ell mai es presentaria en una investidura en aquesta tessitura i ho ha reclamat al PSC. També s'ha dirigit als votants del PSC que senten "fàstic" pel suport de Vox i els ha convidat a votar ERC per evitar que Illa arribi a la Generalitat de la mà de la ultradreta.

Una vegada més, Aragonès ha tancat la porta a fer un tripartit amb el PSC i En Comú Podem "Ni en el govern ni acceptant el seu vot a la investidura, vull ser un president amb majoria i amb les mans lliures", ha dit en referència al PSC.

Aragonès ha apostat per la via àmplia i per un govern amb les formacions a favor de l'autodeterminació i l'amnistia. Ha constatat que aquesta és la opció més viable segons el que pronostiquen les enquestes i estudis.

Foto principal: Urna de les eleccions al Parlament de 2017 / ACN