Enmig de les eleccions més incertes de les últimes dècades, emergeix una sola certesa, que el resultat del 14-F deixarà un Parlament hiperfragmentat on ningú podrà gaudir de majoria absoluta. Davant d'aquesta constatació, com més s'acosta el dia de les eleccions, més força pren el debat sobre els pactes postelectorals. Cada dia de la campanya ERC ha insistit que no pactarà amb el PSC. Aquest dimecres els republicans han anat un pas més enllà afirmant que tampoc comptaran amb el suport extern del PSC. "Ni al govern, ni acceptant els vots per la seva investidura", ha confirmat Pere Aragonès. 

El concepte de no acceptar els vots tècnicament només és possible si qui aspira a la presidència decideix no fer el pas de presentar-se a la inevstidura. Preguntat per si optarà a la investidura en cas que depengui del PSC, ha replicat confiat que "no hi haurà dependència del PSC". Si que ha respost, en canvi, sobre si creu que Illa hauria de renunciar a presentar-se per ser investit si l'equació passa pels diputats de Vox.

El candidat d'ERC no es dóna per satisfet amb l'afirmació que Salvador Illa va fer durant el debat a TV3 garantint que no pactarà amb Vox "ni per activa ni per passiva ni per perifràstica" i li exigeix més. "Mai aniria a una investidura si hagués de dependre de Vox", ha ressaltat Aragonès, i ha demanat a Illa que faci el mateix. Lligant totes dues declaracions, la conclusió és que si l'actual vicepresident només pot ser president amb la col·laboració del PSC, no es presentarà a la investidura. 

Amb tot, des d'ERC destaquen que és pràcticament impossible que no hi hagi possibilitat de suma per la banda d'ERC, Junts, la CUP, els comuns i -si entra-, el PDeCAT. En qualsevol cas, Aragonès també ha deixat clar que "ERC està preparada per governar en solitari". 

Acord de pressupostos amb la investidura

Aragonès ha desenvolupat la proposta que va aportar durant el debat d'ahir a TV3, la d'unir a la negocació per la investidura un pacte pels pressupostos. "S'haurien de presentar els dos acords en el mateix acte", ha destacat, "perquè no volem estar amb una legislatura d’inestabilitat", com ha estat la que ha presidit Quim Torra. 

Indignat per la sorpresa del PCR d'Illa

La notícia que Salvador Illa va ser l'únic convidat del debat de TV3 celebrat aquest dimarts a la nit que va negar-se a sotmetre's a un test Covid continua portant cua. El seu rival en la cursa cap a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, ha denunciat que tots van anar al debat "pensant que Illa s'havia fet el test" i ha qualificat l'actitud de l'exministre de Sanitat "d'irresponsable":