CCOO considera que arran de les darreres decisions judicials de decretar presó preventiva als consellers i a l'expresidenta del Parlament i de la detenció aquest diumenge a Alemanya del president Carles Puigdemont s'ha generat una ''situació crítica'' a Catalunya que ''ha agreujat la fractura institucional i social de manera molt greu''.

El líder de CCOO a Catalunya, Javier Pachecho, recorda que ha denunciat de forma ''reiterada'' la ''desproporció'' del procés judicial i la interlocutòria que qualifica de rebel·lió i dicta presó preventiva contra els líders socials i polítics independentistes. El sindicat, a més, reclama la ''llibertat immediata de totes les persones privades de llibertat per aquesta causa i mostra la seva ''preocupació i solidaritat'' amb totes les persones que han resultat ferides en les manifestacions dels últims dies. 

Després de la intervenció institucional del president del Parlament, Roger Torrent, CCOO se sent ''interpel·lat'' per la crida a una resposta concertada i es mostra disposat a ''contribuir'' a ''bastir espais amplis de la societat civil per treballar en una sortida de concertació que superi el caràcter excepcional que viuen les institucions catalanes, construint de nou l'autogovern''.

Dies difícils

El sindicat liderat per Javier Pacheco considera que ''són dies molt difícils que necessiten de molta serenor i gran sentit de la responsabilitat en les accions'' que es decideixin. CCOO se sent ''interpel·lat'' per la crida del president del Parlament i ''en bona part de la seva intervenció institucional'' d'aquest diumenge a la nit. 

El sindicat es mostra disposat a ''contribuir a bastir espais amplis de la societat civil per treballar en una sortida de concertació que superi el caràcter d'excepcionalitat que viuen les institucions catalanes, construint de nou l'autogovern''. És per això, que l'organització sindical ''demana que les forces polítiques estiguin a l'altura de la responsabilitat que la ciutadania els ha encomanat i generin les condicions perquè el diàleg inclusiu i transversal sigui possible''. 

El sindicat també ''interpel·la'' a l'estat espanyol i a les institucions judicials de l'Estat ''a prendre les actuacions necessàries per obrir camí a l'espai del diàleg polític i a la solució institucional a la crisi democràtica que es viu al país''.