El president del Parlament, Roger Torrent, vol treballar conjuntament per donar una resposta política als darrers fets, que han convertit Catalunya en un "laboratori per perseguir la dissidència". Així ho ha anunciat en un missatge institucional aquest diumenge, després de la detenció del president Carles Puigdemont a Alemanya. Seguint la línia del front unitari que va demanar aquest dissabte després del ple, Torrent ha informat que a partir de demà començarà a treballar amb partits, sindicats i entitats de la societat civil "per tal d’articular una resposta conjunta i unitària". L'Estat, ha lamentat, té una "set de venjança inesgotable".

El president de la cambra, que en el seu discurs ha demanat "aparcar discrepàncies", ha justificat que "Catalunya necessita una resposta a l’alçada de les circumstàncies", i que "necessita la fermesa, el compromís, la dignitat i la diversitat d’aquest Parlament, dels seus representants, però també del conjunt de la societat civil, per salvar la democràcia, els drets i les llibertats".

Torrent ha sostingut que Puigdemont és president "en virtut de la decisió lliure, sobirana i democràtica dels seus conciutadans expressada en el Parlament". En aquest sentit, ha advertit que "cap jutge, ni cap govern, ni cap funcionari té la legitimitat per cessar, i encara menys perseguir, el president de tots els catalans".

"L’Estat està atacant al cor de la democràcia fent una causa general contra els seus adversaris polítics, i s’acarnissa amb Catalunya convertint-la en un laboratori per poder perseguir la dissidència arreu", ha denunciat el president del Parlament. "L’Estat, amb les seves accions, està posant en risc els fonaments sobre els que es va construir Europa", ha avisat.

Torrent, que ha fet una crida a la calma, ha afirmat que "aquest Parlament és capaç, i ho ha demostrat, de generar acords amplis que reflecteixin consensos que estan ben instal·lats en la nostra societat".