Tenir un avió oficial a disposició d'un no només és un privilegi que només està a l'abast de molt pocs, com el rei Felip VI o el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, sinó que a més el vol inclou, a càrrec del contribuent, serveis de càtering i cafeteria. La compra d'aquests productes, a més, passa per un complex tràmit d'adquisició que especifica molts tipus d'aliments i begudes, també alcohòliques, incloent-hi marques i pressupostos, a fi i efecte que els possibles proveïdors puguin optar a ser els encarregats de subministrar-los.

Com ja ha passat en altres ocasions, el contracte actual, segons avança avui El Confidencial Digital, inclou una gran varietat de begudes alcohòliques per a ús i gaudi dels passatgers, entre els quals no hi ha ni una sola entrada per al cava o el vi català.

Tot això es troba al contracte "Subministrament de productes miscel·lanis embarcats en els sistemes d'armes T.18 i T.22 de l'Exèrcit de l'Aire", que té de pressupost 40.000 euros sense impostos i succeirà a l'actual, amb vigència fins al 31 de desembre d'aquest any. Els sistemes d'armes T.18 i T.22 són els identificadors del Falcon 900 utilitzat pel president del Govern i l'Airbus A380 que utilitza el rei d'Espanya.

Refrescos, aperitius i begudes alcohòliques

Entre els 106 articles especificats figuren refrescos, esmorzars i aperitius, però crida l'atenció el capítol dedicat a les begudes alcohòliques, per l'especificitat de tipus i marques que es demanden. Així, sempre segons el mitjà citat, al capítol de vins s'exigeix que aquests siguin de les denominacions d'origen Ribera del Duero, Rioja, Toro i Albariño, amb preus que van des dels 6 fins als 30 euros —sense incloure IVA— i que sol·liciten explícitament vins de reserva o criança en la majoria de casos i de cellers concrets com Pago de los Capellanes, El Puntido o Yllera.

Al llistat doncs, no hi apareixen vins provinents de denominacions d'origen catalanes ni hi ha la possibilitat de beure cava —tampoc xampany— a bord dels avions reial i presidencial.

De fet, entre l'ampli assortiment de whisky, rom, brandi, vodka, ginebra o cervesa amb prou feines apareixen algunes marques catalanes, com el brandi Torres o la cervesa Voll Damm. La presència catalana als avions oficials, sota mínims.