El catedràtic de Dret Constitucional Xavier Arbós ha denunciat "extralimitacions" de la Junta Electoral Central en assumptes sobre els presos. En una entrevista al Via Lliure de Rac1, ha recordat que la JEC "té una condició d'administració electoral", però que en "algunes de les últimes decisions" s'ha extralimitat fins al punt d'arribar a "ocupar un paper gairebé jurisdiccional".

D'aquesta manera, el catedràtic ha criticat que l'òrgan electoral hagi arribat al punt d'"intentar delimitar l'abast dels drets dels presos" independentistes.

Pel que fa la possibilitat que el Tribunal Suprem deixi en mans de la Mesa del Congrés la decisió sobre la suspensió dels presos, Arbós ha assegurat que "la Mesa no pot prendre aquesta decisió" i s'ha mostrat més partidari que, en tot cas, el Suprem optés per aplicar l'article 384 bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal per dur a terme la "suspensió automàtica" dels presos.

Sobre si la seva suspensió altera o no les majories de la cambra, el catedràtic opina que el Suprem "no ha d'intentar reparar les conseqüències polítiques de les seves decisions". De fet, ha apuntat que la situació actual d'incerteses judicials és conseqüència "d'haver intentat externalitzar un gravíssim problema polític en els tribunals". "Crec que havien d'actuar, però sense sobrecarregar la resposta judicial", ha afegit Arbós, defensant que la imputació de rebel·lió, per exemple, comporta un supòsit de violència "difícil de trobar a aquestes alçades".