Cooperar i sumar forces en defensa del català. És en el que han convingut aquest divendres la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i el seu homòleg al País Valencià, Enric Morera. Després d'una visita institucional a la Cambra catalana celebrada aquest matí, Borràs ha recordat que el català ha hagut de lluitar al llarg del temps per a la seva supervivència, però també ara, que ha d'afrontar "ingerències derivades de l'obsessió de determinats estaments que la volen arraconar", ha dit juntament amb Morera.

En plena lluita contra la imposició del castellà a les aules de Catalunya i també per negociar el català en plataformes com Netflix o HBO, Borràs ha assegurat que la manera més efectiva de defensar la llengua catalana és mantenint-se ferms en la defensa de les lleis que emanen de les respectives cambres legislatives.

 

"Les institucions que representem els catalans dels Països Catalans tenim el deure i l'obligació de sumar forces en defensa del nostre bé més preuat, que és aquesta eina que tenim per comunicar-nos", ha afegit la presidenta de la Cambra catalana, que ha dit que entendre les llengües com una riquesa a preservar representa una manera concreta d'entendre el món. Una manera, al seu parer, absolutament oposada a la dels que consideren que la llengua pot ser una amenaça. 

Més enllà de la llengua, Borràs ha remarcat que entre el País Valencià i Catalunya hi ha molts més vincles, també de caràcter econòmic i social, i ha destacat demandes històriques com el corredor mediterrani, que segons Borràs és víctima d'un retard llarg i injustificable, que troba el seu origen en "l'esbiaixat model d'organització territorial "que sembla indestriable d'una determinada concepció d'estat.

Combatre l'anticatalanisme

Malgrat tot, la presidenta ha manifestat la seva voluntat de teixir aliances perquè "col·laborar és sempre molt més eficaç que competir". Una declaració que ha fet també seva Morera, que ha reivindicat que Catalunya i País Valencià necessiten cooperar per combatre l'anticatalanisme que ha viscut al llarg del temps en el territori, un anticatalanisme que ha destacat d'estèril i que segons ell ha provocat també que el corredor mediterrani encara no sigui un fet.

"És bo que els parlaments teixim aliances per afrontar de forma cooperativa els futurs immediats. En això nosaltres estarem buscant aliances per a la nostra llengua i cultura", ha afirmat el president de les Corts Valencianes, que ha celebrat la posada en marxa de Bon Dia TV, la plataforma de continguts audiovisuals impulsada per les corporacions del País Valencià, les Illes i Catalunya. Ara bé, ha dit que no és suficient i que cal fer més passos per continuar aprofundint les relacions.

Per acabar, Morera ha fet un reclam a l'Estat: que superi que no hi ha una sola llengua oficial, sinó que n'hi ha moltes al territori i que les reconegui: "Reclamo una mirada positiva i necessària per entendre que la pluriculturalitat i el plurilingüisme són valors positius i no una amenaça com alguns uniformistes hi veuen". 

A la imatge destacada, el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, i la presidenta del Parlament, Laura Borràs / ACN